Autor: Kaubandus.ee • 7. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VIDEO: Hing kinni

Igav liiv ja tühi väli, taevas pilvine… Oleks Juhan Liiv vaid teadnud, kui täpse kuratliku kujundlikkuse ja prohvetlikkusega ta Eesti kõige uuema ja ühe kallima teelõigu ümbrust iseloomustab.

Neljapäeva ennelõuna. Pool miljardit maksnud Mäo uus, mitmetasandiline liiklussõlm. Poolenisti hooldamata. Sodine. Peaaegu autovaba. Irvhambad ütlevad selle kohta, et maailma kõige kallim 1,5 minutit… Pärast kallivõitu teemassiivi ehitust jõuab pealinnast taaralinna pisut üle minuti kiiremini.

Taamal vana Tallinn-Tartu maantee: inim-ja autotühi, hooldamata, soolalumesegune. Loodus puhkab aastakümnetepikkusest autovoolust.

Vana teelõigu ääres kössitavad uhkes, peaaegu sürrealistlikus üksinduses Sämmi Grill, Neste tankla, Apelsinimaja, Premium 7 tankla.

Kunagi asus viimase hoones ka kiirsöökla, aga see pani õige pea pärast uue tee valmimist pillid kotti. Ei ole mõtet burgereid ja õlis keedetud kartuleid üles soojendada, kui ükski hingeline enam mööduva tee peal ei sõida. Niisama heast peast ei hakka aga keegi uue maantee pealt maha keerama.

„Meie jaoks tähendas uus tee katastroofi,“ ei häbene Premium 7 tankla juhataja Mihkel Tiivas öelda.

„Katastroofi“ tõttu kujundati tankla ümber automaatjaamaks. Sellest hoolimata on käibega kehvasti, sest möödasõitjaid enam pole. Käivad ainult lähikonnas pesitsevad püsikliendid. Enamasti on need kohalikud ettevõtted, aga neidki on Mäos vähemaks jäänud. Nii kolis Mäo keskusest minema Würth. Saksa firma müüs kinnitusvahendeid, tööriistu ja hooldus-kemikaale.

Tiivase sõnul ei ole võimalik kiirtoidukohast tühjaks jäänud ruume ka uuesti välja rentida, sest ükski äriühing ei ole nõus pärapõrgusse kolima. Ka kütusemüük teeb vähikäiku.

„Kliente on küll sama palju, kui varem, kuid ostetavad kogused on üha väiksemad. Uue aasta esimesed kuud on ilmselt päris olematu müügiga. Sel ajal ei tehta ju õieti riigihankeid ka. Sel aastalgi nägime, et alles märtsis hakkas jälle raha natuke liikuma,“ muretseb Tiivas.

Neste tankla välisilmes on palju valget. Nii palju, et pealiskaudsel vaatlusel ei hoomagi, et vana peamagistraali ääres enam peatuspaik asub. Kõik on ühtlaselt hele: tankla ja selle lumine ümbrus. Nii kaugele kui silm ulatab vaatama. Autosid tanklas enam väga sageli ei käi. Nii 5-6 masinat üle paari tunni. Juba oktoobri alguses lahkus sealt R-Kiosk. Hoone teises servas asunud kiirsöökla kolis seejärel kioski asemele.

„Siin ei ole enam mitte midagi. Viisime isegi peaaegu kõik aparaadid siit minema. Siin ei ole enam midagi teha. Kedagi ei ole ega tule. Nagu noaga lõigatult pärast uue tee avamist,“ vuristab krapsakas teenindaja.

Naisel on õigus. Kokkukuivanud kiirsööklas ei ole menüüs ametlikult enam isegi kohvi ega teed. Kui teeline sooja jooki küsib, teeb abivalmis näitsik selle janusele enda tarbeks mõeldud kohviaparaadiga. See-eest kohvi saab nii palju, värsket ja odavat kohvi.

Varem täpselt tuiksoone ääres asunud Apelsinimaja on juba kaks korda lahtiolekuaegu lühendanud. Söögikoha silt on poolenisti alla pudenenud. Maja ees seisab üks auto. Varasemalt oli baaridaami Jaana mäletamist mööda nii, et isegi veel viis minutit enne sulgemist võis mõni näljane sisse tormata ja paluda kehakinnitust.

Pärast uuest magistraalist kõrvalejäämist ei ole mõtet söögikohta üle kella 16 lahti hoida. Kui varasemalt oli „tsitruses“ kogu aeg sööjaid-joojaid, terve pika lahtioleku perioodi vältel, siis kirvehoobi sai ka see söömapaik uue tee avamise järel.

Esmalt, vahetult pärast uue tee avamist, prooviti kella 18-ni avatud olla, kuid paari tunni jooksul käinud kõrvalises paigas söömas ainult mõni üksik inimene. Ei tasunud paari-kolme eksleja pärast toitu soojas hoida.

Mäo keskuses asuv legendaarse lihatoidu propageerija Sämmi nime järgi nime saanud Sämmi Grilli käive on paiga juhataja Enno Vaabi väitel langenud vähemalt kolmandiku võrra.

„Arutasime ja arvutasime ka seda, kas grill üldse sulgeda, aga leidsime, et majanduslikult võiks see teatud puhul isegi kasulik olla, kuid meie „nägu“ ja hea maine on rohkem väärt kui lihtsalt uksed kinni panna,“ märkis Vaab.

Lõuna ajal kogunesid grillkohvikusse mõned laudkonnad, kuid varasema tiheda külastatavusega praegust hõredust enam võrrelda ei kannata.

TAUST

500 miljonit 6,2 km teele

Tallinn-Tartu maanteel rajati uuele trassile Mäost mööda 6,2-kilomeetrine neljarealine ja eritasandiliste ristmikega esimese klassi maantee. Lisaks ehitati neli viadukti ja sild üle Vodja jõe ning kohalikke- ja kergliikusteid.

Tänavu 1. oktoobril avatud Kesk-Eesti tähtsaima liiklussõlme ehitus koos järelevalvega läks maksma ligi pool miljardit krooni, 79% sellest rahast tuli Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

Mäo möödasõiduga lühenes Tallinn-Tartu vaheline tee 0,7 kilomeetri võrra ja sõiduaeg umbes 1,5 minuti võrra. Liiklejate jaoks olulisem on see, et uus liiklussõlm on endisest lahendusest oluliselt ohutum.

Samuti rekonstrueeriti valminud maanteega ristuva Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteelõik, rajati jalakäijate- ja kergliiklusteid. Kohaliku liikluse eraldamiseks Tallinna-Tartu maanteest jääb kasutusse vana maantee nelja kilomeetrine lõik.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757