Autor: Kaubandus.ee • 8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Börs: vaidlus 6 miljoni üle aktsiat ei mõjuta

NASDAQ OMX Tallinna börsi turujärelevalve juht Janno Saar leiab, et kuna Tallinna Kaubamaja ja ABC Kinga endised omanikud vaidlevad 6 miljonit krooni pärast, siis arvestades Tallinna Kaubamaja varade ja käibe mahtu ei ole ilmselt tegemist summaga, mis olulisuse aspektist võiks aktsia hinda märkimisväärselt mõjutada.

Tallinna Kaubamajale kuuluv ABC King kaebas pärast kingaketi ostmist endised poodnikud arbitraaži, sest leidis, et viimased on ettevõtte väärtuse enne müüki kunstlikult üles klopsinud. Uued omanikud nõudsid müüjatelt miljoneid kroone.

Kommentaar

Janno Saar, NASDAQ OMX Tallinna börsi turujärelevalve juht

Börsi reglemendi kohaselt on emitent kohustatud viivitamatult avalikustama teabe kõigist tema poolt ja tema suhtes algatatud kohtu- ja vahekohtumenetlustest. Samuti kõigist kohtu ja vahekohtu otsustest. Ka muudest otsustest, sealhulgas nii vaheotsustest, jõustumata otsustest, jõustunud otsustest kui ka

määrustest, mis mõjutavad või võivad mõjutada emitendi väärtpaberite hinda.

Emitent on kohustatud viivitamatult avalikustama teabe ka sellistest olulistest muudatusest oma tegevuses või emitendiga seotud muudest asjaoludest, mida ei ole otseselt reglemendis käsitletud, kuid mis pole avalikult teada ja mis oma mõju tõttu emitendi varadele, kohustustele, tegevusele või mainele võivad mõjutada noteeritud või kaubeldava väärtpaberite hinda.

Iga börsiemitent on reglemendi kohaselt ise kohustatud igakordselt hindama ühe või teise asjaolu võimalikku mõju väärtpaberite hinnale ning vajadusel hinnatundliku teabe avalikustama. Kohtuvaidluste puhul tuleb emitendil otsustada, kas vaidlus oma loomult ja tähenduselt võib mõjutada väärtpaberi hinda või mitte ning lisaks sellele tuleb emitendil arvestada ka üldist olulisuse kriteeriumi.

Käesoleval juhul on emitent nii vaidluse sisu kui ka hagi hinna alusel hinnanud menetluse väärtpaberi hinda mittemõjutavaks. Kuna vaidlusaluseks summaks on väidetavalt 6 miljonit krooni, siis arvestades Tallinna Kaubamaja varade ja käibe mahtu ei ole ilmselt tegemist summaga, mis olulisuse aspektist võiks aktsia hinda märkimisväärselt mõjutada. Seetõttu ei ole antud kontekstis börsil talle teadaolevate andmete põhjal alust arvata, et Tallinna Kaubamaja oleks reglemendi nõuete vastu eksinud.

PANE TÄHELEÜsna sarnast arbitraaživaidlust peab Rein Kilgi AS Transcom Grupp praegu arbitraažis ASiga Pristis. Kui Pristis süüdistas juba tänavu jaanuaris Kilki Pristisele müüdud Skorpioni Julgestusteenistuse majandustulemuste ülesblufimises – due dilligence'ist selgus, et Skorpioni väärtus oli justkui 92% üle hinnatud – enne ostu-müügilepingu sõlmimist, siis Kilk kaebas ülemöödunud nädalal Pristise väidetava turvafirma eest võlgnevuse pärast arbitraaži. 

Vaidlus 20 miljoni krooni pärast

Allikas: Äripäev

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757