Autor: Kaubandus.ee • 8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa võib juulis liituda WTOga

Venemaa võib liituda WTOga tuleva aasta esimeses pooles, kinnitas eile Brüsselis majandusminister Elvira Nabiullina.

Nabiullina ja ELi kaubandusvolinik Karel de Gucht kirjutasid eile alla leppele, mis sätestab tingimused võtmeküsimuste lahendamiseks Venemaa ja Euroopa Liidu vahel. Nabiullina lubas, et sellised teemad nagu põllumajandustoetused, lihaimpordid ning Venemaa tolliliit Valgevene ja Kasahstaniga saavad lahendatud juunikuu lõpuks.

„See on realistlik, kui me intensiivselt töötame,“ ütles Venemaa majandusminister eile hilisõhtul Brüsselis ajakirjanikele. „Suur osa tööstustest võidab sellest,“ tõi Nabiullina näiteks terasetööstuse, kes pääseks selle tulemusel kvoodivabalt Euroopa Liidu turgudele.

„WTO liikmena peab Venemaa importima ka seaduseid ja regulatsioone, mis avavad mitteresidentidele konkurentsivõimetud sektorid, parandavad kõikjal ärikliimat, tõstavad tootlikkust ja langetavad inflatsiooni,“ ütles Bloombergile Ivan Tshakarov, Merrill Lynchi Venemaa analüütik.

Erinevate ekspertide hinnangul aitaks Venemaa liitumine WTO-ga edendada investeeringuid ja tõsta investorite usaldust. „Pikaajaline mõju sõltub aga liitumise lõplikest tingimustest ning eriti ajaraamistikust, mis seatakse praegu kehtivate protektsionistlike barjääride kõrvaldamisele,“ kommenteeris Bloombergile ING Grupi analüütik Dmitri Polevoi.

Venemaa on suurim riik, mis ei ole veel WTOs, kuigi esitas liitumissoovi juba aastal 1993. Euroopa Liidu ja Venemaa kaubavahetus on käesoleva aasta esimese üheksa kuuga kasvanud 35 protsenti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757