Autor: Kaubandus.ee • 10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina eksport ja import kasvasid oodatust kiiremini

Kasvav import näitab Hiina sisenõudluse kasvu, ekspordipluss jällegi, et USA majandus on taas kasvamas. Head kaubandusnäitajad tõstavad tõenäosust, et Hiina pank juba nädalavahetusel taas rahapoliitilised ohjad tugevamalt pingule tõmbab.

“Tugev ekspordikasv juba ülekuumenenud sisemajanduse taustal ei ole hea uudis ja sellele lisandub surve majandusele võtta ette karmimaid meetmeid inflatsiooni ohjamiseks,“ ütlesid Bloombergile Goldman Sachsi analüütikud Song Yu ja Helen Qiao.

Eksport kasvas viimase aastaga 35 protsenti, samas kui Reutersi küsitletud analüütikud olid pakkunud kasvuks 22 protsenti. See näitab, et USA majandus on tugevnemas, ütles Wang Han CEBM Shanghais. USA on Hiina tähtsaim kaubanduspartner.

Ka import kasvas 38 protsendiga rohkem kui oodatud – analüütikud olid pakkunud 24,2 protsenti. „Impordinumbrid peegeldavad jätkuvalt kõrget sisenõudlust, mis ei ole väga üllatav,“ ütles Jian Chang Barclays Capitalist: „Lõppeks rakendas valitsus meetmeid impordi kergitamiseks ja kaubanduse ülejäägi vähendamiseks.“

Kaubanduse ülejääki oli 22,9 miljardit dollarit. USA ja Euroopa heidavad Pekingile ette jüaani kursi kunstlikku allhoidmist ning oma eksportijatele sellega eelise loomist maailmaturul. Aasta lõpuks peaks siiski kaubanduse ülejääk langema ca 190 miljardile dollarile – mis tähendaks 40 protsendilist langust aastast 2008 saadik.

Eksperdid oletavad ka, et jüaani väärtus tuleval aastal langeb – põhjuseks kasvav inflatsioon. Arvatakse, et Hiina tõstab pankadele miinimumreservi nõudeid, järgneda võib intressimäärade tõstmine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757