Autor: Kaubandus.ee • 12. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin keerutas Kauppalehti küsimusele vastates

Kauppalehti kirjutab, et peaminister Putin vastas eile lehe küsimusele toidukauba impordiprobleemidele nii, et vastust nad ikka ei saanud.

Soome peaminister Mari Kiviniemi tegi reedel kiirvisiidi Peterburi, kus ta kohtus oma Venemaa kolleegi Vladimir Putiniga. Kohtumisel vastas Putin ka Kauppalehti küsimusele.

Kauppalehti soovis Putinilt teada saada, mis Venemaa ametivõimud räägivad Soome ja rahvusvahelistele toidukauba importijatele toidu kvaliteediprobleemidest ja impordikeeldudest meedia vahendusel.

Sellel aastal on Valio, Atria, HKScan, Procter & Gamble ja Nestle saanud lugeda informatsiooni impordikeelus kohta ja väidetavatest kvaliteediprobleemidest Vene meediast. Ametivõimude hääletoru on enamasti olnud „Venemaa peaarstiks“ kutsutud Gennadi Onistsenko, kes töötab riigi tooteohutuse ameti Rospotrebnadzori juhina.

Kui ettevõtted on meedias avaldatud informatsiooni uurinud, on selgunud, et Onistsenko väited pole suures osas paika pidanud võin on põhinenud valestimõistmisel.

Lääne ettevõtetele tundub Vene ametivõimude tegutsemine ebaõiglane ja isegi meelevaldne.

Kauppalehti küsimusele vastates märkis Putin alustuseks, et Vene ametivõimud on harjunud lootma Vene meedia peale, seega on loomulik, et ametlikest otsustest antakse teada meedia vahendusel.

Seejärel rääkis Putin, et näiteks Moskvas müüdavast toidukaubast on 70 protsenti Läänes toodetud, seega peaksid Lääne ettevõtted valitseva olukorraga rahul olema. „Teisest küljest on Helsingi poodidest peaaegu võimatu leida Vene leiba ja teisi Vene tooteid,“ märkis Putin nördinult.

Soome peaminister Mari Kiviniemi pidas Vene ametivõimude Soome firmadele sel aastal antud impordikeelde kurvaks asjaoluks.

Peaministrite kohtumisel kirjutati alla Fortumi ja Vene energiaameti koostöö eelleping energiakasutuse efektiivsuse ja innovatsiooni alal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757