Autor: Kaubandus.ee • 24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turul uus looduslik unerohi

Toidumessil Grüne Woche pakuvad Saksa tootjad ööpiima kristalle, milles sisalduv unehormoon ehk melatoniin peaks parandama une kvaliteeti ja mõjuma noorendavalt ja alandab vererõhku.

Firmal Nacht-Milchkristalle (e.k öö-piimakristallid) GmbH õnnestus pärast aastatepikkust koostööd teadusasutustega toota öösel lüpstud lehmade piimast erakordselt kõrge melatoniinisisaldusega piima. Kui seni olid katsed näidanud, et võimalik on suurendada melatoniinikogust kuni viis korda, siis sakslastel õnnestus tõsta melatoniinisisaldust piimas kuni 25 korda ning erilise külmmenetluse teel kuni sada korda.

Miks melatoniini üldse vaja on? Milchkristalle esindajad viitavad teaduslikele uurimustele, mille kohaselt langeb inimese enda võime melatoniini toota 25. eluaastast ning koos sellega ka unekvaliteet. Alates keskeast on unehäired juba väga levinud, aga unehäireid põhjustavad näiteks ka öötöö ja vahetustega töö, pikad ühest ajatsoonist teise kulgevad lennureisid. Erinevalt tavalisest unerohutabletist ei ole looduslikul melatoniinil kõrvalmõjusid.

Loodusliku melatoniinirikka unerohu leidmise teeb atraktiivseks fakt, et seni on turul olnud vaid kunstlikult toodetud melatoniin, mille vaba müük on aga Euroopa Liidus keelatud. Kui Euroopas tuntakse melatoniini võimalusi unerohuna veel vähe, siis USAs on melatoniini müük isegi suurem kui C-vitamiinil.

Milchkristalle GmbH-l toodab melatoniinirikast ööpiima praeguse seisuga 1000 lehma. Firma käibe- ja kasuminumbreid ei avalda, kuid ütleb, et tänavu sügisest, kui ööpiimakristallid jõudsid müügile apteekides, on käive kahekordistunud. 

Üks karp ööpiimakristalle maksab internetis firma kodulehel 24,90 eurot. Selles on 16 ööpiima pulbri pakki, mis tuleb enne tarbimist lahustada kas piimas või jogurtis. Soovitud mõju ehk uni peaks saabuma hiljemalt ühe tunni pärast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757