Autor: Kaubandus.ee • 7. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhan Särgava: toidu hinnad kerkivad neljandiku võrra

Julgen karta, et toiduainetööstuses toimub käesoleval aastal umbes 20-25protsendiline hinnatõus, kuna viljadega on asi mitmel pool maailmas kehvasti, rääkis Saidafarm ASi omanik ja nõukogu esimees Juhan Särgava.

„Ikaldusele lisandub ka see, et kui kinnisvaraäridel hakkas kehvasti minema, siis mahutati osa vabast rahast toidutoormete turgudele. See tähendab, et toimus täiendav kokkuostmine ja ümber müümine,“ rääkis Särgava.  Tema sõnul otsib raha, mis paigutati väljaveetuna kinnisvarast toiduainete toormesse, endale kasvuruumi.

Niisugune tendents jääb Särgava hinnangul kestma järgneva paari aasta jooksul ja siis saab langemine taas peale hakata. „Hinna tõustes kiireneb tootmine ja kui toormete tootmine nõudlusele järele jõuab, hakkavad hinnad pidurduma ja hakatakse müüma jälle madalamatelt hinnatasemetelt,“ põhjendas Särgava.

Saidafarmi hinnad on Särgava kinnitusel alates 2008. aasta märtsist veel paigas, kuid ettevõte on sunnitud käesoleva aasta märtsis hindu kergitama „Eelmisel aastal elasime oma rasvast, kuna vaesus suurenes aga käive vähenes. Käivet oli tarvis üleval hoida ja selleks pidime peale maksma,“ rääkis Särgava.

Käesoleval aastal on Särgava sõnul sisendid oluliselt kallimad ja ettevõte ei suuda kulusid katta. „Soovime tõsta 15%, usun aga et see jääb umbes 8-12% piiresse, olenevalt kauplemise tasemetest,“ lausus ta.

 Täna avaldatud statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus 2011. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 5,3% ja võrreldes 2010. aasta detsembriga 0,0%. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757