Autor: Kaubandus.ee • 22. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti ajaleht: Lužkovi naine võib osta Maxima

Balti riigi suurima kaubandusketi Maxima uueks omanikuks võib saada endise Moskva linnapea Juri Lužkovi naine Jelena Baturina, kirjutas Telegraf.

Maxima omanikud peavad praegu Baturinaga kaubandusketi müügiks läbirääkimisi, lisas Telegraf.

Ajakiri Forbes hindas Baturina varanduse väärtuseks 2008. aastal 4,2 miljardit dollarit, mis andis talle maailma rikaste edetabelis 253. koha. Praeguseks on Baturinal tekkinud Moskvas aga tõsised probleemid, teda süüdistatakse 13 mld rubla väljapetmises Moskva Pangalt.

Praegu Suurbritannias või Austrias elav Baturina lükkas hiljutises intervjuus telekanalile NTV kõik süüdistused ümber. Tema abikaasa Juri Lužkov tegeleb endiselt ettevõtlusega Moskvas. Kui Lužkov Läti võimudelt elamisluba küsis, kuid eitava vastuse sai, andis ta sisse paberid korduvviisa saamiseks Suurbritanniasse.

Sellises keerulises olukorras ja reaalses ohus, et Inteko Venemaa äri laostub, tunduvad investeeringud rahulikku Euroopasse loogilised, märgib ajaleht.

Maxima ei kiirusta samas läbirääkimiste fakti kinnitama. Grupi pressiesindaja teatel pole tal volitusi kuulujutte kommenteerida.

Audiitorfirma Deloitte hinnangul mahtus Maxima 2008. aastal 250 maailma suurima kaubandusketi hulka, olles nimekirjas 221. kohal. Kuidas on asjad aga praegu, on raske öelda. Kahe majanduskriisi aastaga langes Maxima grupi käive 15%, Maxima kaupluste arv kahanes aga vaid ühe võrra.

2010. aastal langes Maxima käive Balti riikides eelneva aastaga võrreldes 6%.

Maxima ajalugu kõlab aga kui muinasjutt. Kahe tundmatu meditsiinitudengi ärist kasvas 20 aastaga Balti riikide suurim kaubanduskett ja tööandja. Äritegevuse käigus omandati 1992. aastal alkoholikauplus, seejärel suhkrutehased ja pagaritöökojad, mis müüdi skandinaavlastele. Müügist teenitud rahaga pandigi alus Maximale.

Eelmisel aastal oli Maxima grupil 437 kauplust, neist 217 Leedus, 131 Lätis, 54 Eestis ja 35 Bulgaarias.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757