Euro vähendas jaemüüki

Kui möödunud aasta septembrist detsembrini näitas Eestis jaemüük tõusunumbreid, siis jaanuaris pöördus jaemüük langusse. Statistikaameti sõnul võis tegemist olla euro mõjuga.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes 2011. aasta jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes püsivhindades 2%, teatas statistikaamet. Jaanuari jaemüüki võis mõjutada euro tulek, kuna mitmete kaupade ostud sooritati detsembris kroonide eest ning piirati oste jaanuaris.

2011. aasta jaanuaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 262 miljonit eurot (4,1 miljardit krooni). Kaupade jaemüügi langust mõjutasid toidukaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2010. aasta jaanuariga võrreldes 5%. Nende kaupluste jaemüügi langusele avaldas mõju keskmisest kiirem hinnatõus. Toidukaupade kauplused annavad jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüügist ligi poole.

Jaanuaris aeglustus jaemüügi kasvutempo ka tööstuskaupade kauplustes. Kui 2010. aasta viimastel kuudel suurenes neis jaemüük aastases võrdluses 7–15%, siis tänavu jaanuaris oli suurenemine vaid 5%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes ning apteekides ja kosmeetikakauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta jaanuaris. Käibe kasv oli suurim spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes. Neis kauplustes suurenes jaemüük vastavalt 16% ja 11%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaanuaris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 26%. See on tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes 4%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris 320 miljonit eurot (5 miljardit krooni), millest kaupade jaemüük andis 82%. 2010. aasta jaanuariga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 3%, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 26%.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara