Autor: Kaubandus.ee • 4. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETK ja Priit Põldoja loovad pankadele konkurendi

Eesti toidu- ja esmatarbekaupade müüja ETK Grupp ning äsja turule sisenenud Priit Põldoja ning Jan Andresoo loodud finantsettevõte COFI AS asutasid ETK klientidele erinevaid finantseerimisvõimalusi pakkuva ettevõtte ETK Finants AS.

ETK juhatuse esimehe Kati Kusmini sõnul on uue finantseerimisettevõtte eesmärgiks laiendada ETK püsiklientidele pakutavate teenuste valikut. „Usun, et suudame teenustevaliku laiendamisega pakkuda Säästukaardi kliendile mitmeid lisaväärtusi, mis suurendavad ühest küljest nii kaardi kasutusotstarvet kui ka klientide mugavust erinevate igapäevaste tehingute sooritamisel. Säästukaardi omanikele mõeldud esimeste finantstoodetega tuleme praeguse kava kohaselt turule aasta lõpus,“ ütles Kusmin.

 Ta lisas, et kui siiani on jaekaupmehed piirdunud teenuse ostmisega pankadelt, kelle pakutavad kaarditeenused on kallid ja teenuste valik suhteliselt piiratud, siis ETK Finantsi puhul on tegemist ettevõttega, kus jaekaupmees hakkab ise oma klientidele erinevaid finantseerimisteenuseid pakkuma. „Teatavat analoogi võib tõmmata arenenud turgudega, kus kõik suuremad kaupmehed, teiste hulgas Tesco ja Wal-Mart, on oma erinevate finantstoodete pakkumisega turul,“ sõnas Kusmin. COFI ja ETK Finantsi nõukogu esimees Priit Põldoja usub, et uued pakutavad finantstooted rikastavad turgu ning aitavad ümber kirjutada seni suhteliselt pangakeskset ärimudelit. „ETK Finantsi eesmärk on pakkuda eraisikutele lihtsaid, paindlikke ja igapäevaeluks vajalikke finantstooteid, olles ise kliendi ja ostukoha lähedal. Säästukaardist plaanime välja arendada tarbijale soodsa ja mugava makse- ning finantseerimisvahendi,“ rääkis Põldoja. Põldoja ütles, et näeb tulevikus ETK rolli kasvu kohaliku elu edendaja ning erinevate teenuste pakkujana. „ETK kauplused täidavad minu hinnangul juba praegu väga paljudes asulates kohalike tõmbekeskuste rolli. Samal ajal kui Eesti suuremad pangad on oma kontorite ja sularahaautomaatide arvu maapiirkondades vähendanud, on Tarbijate Ühistute kauplused valdavas  osas Eesti linnades ja külades esindatud,“ rääkis Põldoja. ETK osalus uues ettevõttes on 53,7 ja COFI osalus 46,3 protsenti. ETK on kohalikul kapitalil põhinev Eesti suurim toidu- ja esmatarbekaupade jaemüügigrupp. ETK Grupi 2010. aasta netokäive oli ligi 360 miljonit eurot. Gruppi kuulub 19 tarbijateühistut üle Eesti, kokku 366 müügiüksusega. ETK püsikliendiprogrammiga Säästukaart on tänaseks liitunud ligi 315 000 inimest. COFI AS on Priit Põldoja ning Jan Andresoo loodud uusi finantseerimisvõimalusi pakkuv ettevõte. COFI põhiline fookus on aidata jaekaupmeestel pakkuda oma klientidele mugavaid makse- ja finantseerimislahendusi.

Priit Põldoja on pika panganduskogemusega, 2005 kuni 2007 oli ta Hansapanga peadirektor.

Jan Andresoo on töötanud Estonian Business Schooli (EBSi) tegevjuhina. 2006 -2008 oli ta Hansa Varakindlustuse juht ja 2009-2010 ASi Swedbank Liising juhatuse esimees.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757