Autor: Kaubandus.ee • 5. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

100ne Haapsalu Tarbijate Ühistu tegi käibeks 268 mln

Sajandat juubelit tähistava Haapsalu Tarbijate Ühistu teatel kasvatas 11 kauplusega ühistu mullu käivet ligi 11%, tunamulluselt 242 miljonilt kroonilt 268 miljoni kroonini.

Aprillis tähistab 140 töötaja, pagaritsehhi, köögi ja 11 kauplusega Haapsalu Tarbijate Ühistu pikaaegse juhi Raimond Lunevi käe all oma sajandat juubelit. 100-aastase värvika ajaloo jooksul on ühistust kujunenud Läänemaa suurim kaubandusettevõte, millel on praegu kolm kauplust Haapsalu linnas ja kaheksa poodi Lääne maakonnas. Ühistul on seejuures üle 200 liikme.

Ühistuline erakaubanduse ohjeldamine algas seejuures 22. augustil 1910, mil Haapsalu linna rahukohtuniku Aleksander Sobolevski eestvedamisel tulid kokku 19 Haapsalu linna aktiivsemat tegelast. Nad otsustasid asutada Haapsalu linna tarvitajate ühisuse „Ökonoomia“, et linnakodanikud saaksid osta kaupu soodsamalt kui erakauplustest. 3. aprillil 1911 kinnitas Eestimaa kindralkuberner Kristowets Tallinnas ühisuse põhikirja ja seda päeva loetakse ka ühisuse tegevuse alguseks.

3. novembril 1911 avati Haapsalus esimene kauplus. Kaupluse ärijuhina asus tööle varem samas linnas rätsepana töötanud tuletõrjuja ja isetegevuslik näitleja Leopold Siiman, kes töötas sel kohal 28 aastat. Tähtsamad kaubaartiklid kaupluses olid petrool, tubakas, heeringas ja sool.

1940. aastal oli Haapsalu „Ökonoomial“ põhikauplus aadressil Karja 14, abikauplus Sadama 30 ja harukauplus Linnamäel. Viimasel oli ka riigiviina müügi ainuõigus.

1940 lõpul ja 1941 algul muudeti ühisus tarbijate kooperatiiviks. 1967. aastal taaselustas Haapsalu tarbijate kooperatiiv Eesti laatade traditsiooni korraldades juulikuus Haapsalu lossipargis esimese pärastsõjaaegse laada. 60-ndatel 70-ndatel ulatus kooperatiivi tegevus terve rajooni piirideni. Kauplusi oli ligi 100.

2. oktoobril 1998 alustas Eesti esimese discounter-kauplusena tööd Jaama A&O kauplus, mille avas tookordne Haapsalu linna volikogu esimees Ülo Uluots. Praeguseks on A&O kett ETK vahendusel laienenud üle Eesti ning muutunud 163 kauplusega Eesti suurimaks lähikaupluste ketiks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757