Autor: Kaubandus.ee • 6. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Josing: Eesti kujuneb kalliks riigiks

Eesti kujuneb hinnataseme poolest keskmise sissetulekuga tarbijale kalliks riigiks, lausus konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing tänasel pressikonverentsil.

"Toidukorv on perele kallinenud 17,5% võrreldes eelmise aasta märtsiga. Võrreldes detsembriga on tõus aga 4,2%. Hindade pidurdumist hetkel näha ei ole," lausus Josing.

"Seekord on köögiviljad teinud rekordi," kommenteeris Josing hindade tõusu. Lisaks on kallinenud ka piimatooted,  leib, sai ja suhkur. Toidukauplustel müügikasv eelmisel kolmel kuul aeglustus, kuid järgmisel kolmel kuul on oodata jälle müügi kasvu kiirenemist. Garderoobikaupluste hinnangud müügile ja konjunktuurile langesid viimase kolme kuuga, pooltel kauplustel müük eelmistel kuudel vähenes, seega ei kuulunud garderoobikaubad eurole üleminekul tarbijate ostueelistuste hulka ja kohati olid probleemiks liialt väikesed kaubavarud.

Järgmise kolme kuu jooksul elavneb konjunktuuriinstituudi hinnangul aga nõudlus hooajakaupadele ja müügiprognoosid on oluliselt optimistlikumad eelmise aasta sama ajaga võrreldes. Sõidukite müük kasvas eelmistel kuudel vaatamata madalhooajale ja kõik autofirmad prognoosivad ka järgnevaks kolmeks kuuks müügi kasvu. Kodukaupade kauplustes asendus IV kvartali müügi kasv I kvartalis langusega, nii elektroonikakaupade ja kodutehnika kui ka ehitusmaterjalide, mööbli jm kodukaupade osas. Järgmiseks kolmeks kuuks prognoositakse samuti mõlemas grupis kasvu.

Maailmaturul tõusevad ka toorainetehinnad. "Maisi hind ja puuvilla hind maailmaturul tõuseb," märkis Josing, kelle hinnangul on tarbijad veel ettevaatlikud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757