Tarbijad muutsid mullu toidukaupade ostuharjumusi

Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust selgus, et inimeste hinnatundlikkus on süvenenud ja see on avaldanud mõju toidukaupade ostueelistustele ja toitumisharjumustele.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder nentis, et viimaste aastate arengute tõttu maailma toiduturgudel ei ole toit probleemiks mitte ainult arengumaades, vaid üha enam arenenud riikides, vahendas põllumajandusministeerium.

„Sisendite hindade kasv on kujundanud inimeste tarbimiseelistusi ja mõjutanud omakorda kaubanduse käitumist,“ põhjendas Seeder. Samas rõhutas minister, et kõigele vaatamata on positiivne tõdeda, et tarbija eelistab jätkuvalt kõrgelt kodumaist toidukaupa (66%).

Uuringust järeldub, et 2010. aastal majandussurutise jätkudes, toidukaupade hinnatõusu ja reaalpalga vähenemise tingimustes püüdsid pered toidukuludelt kokku hoida ning loobusid harjumuspärastest eelistustest valides soodsama hinnaga tooteid.

2010. aastal vaatasid toidukaupade hindu kõik elanikud ja süvenes harjumus vaadata hindu alati (71%). Ostu- ja tarbimisharjumusi muutis majandussurutise ja hinnatõusu tõttu 83% elanikest. Eelmisel aastal suurenes oluliselt nende inimeste arv, kes ostsid odavamat toidukaupa, vähendasid ostetava toidu koguseid ja käisid harvemini toidupoes. Ostuvalikul hinnatakse endiselt väga kõrgelt maitset, värskust (mõlemad 85%) ja kvaliteeti (80%).

Elanike toitumisharjumuste ja toidukaupade ostueelistuste uuringut tellib põllumajandusministeerium Eesti Konjunktuuriinstituudilt alates 1996. aastast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara