Danske: Valgevene olukord halveneb kiiresti

Danske Marketsi peaanalüütik Lars Christensen kirjutas, et Valgevene rubla on tugeva devalveerimise surve all.

Valgevene majandus päris nõukogudeaegse struktuuri. Jätkuvalt mängib majanduses suurt rolli keskne planeerimine – näiteks väliskaubanduses ja investeeringute osas. Majandus sõltub peamiselt Venemaast. Odava Vene kütuse import lasi ebaefektiivsetel nõukogudeaegsetel tööstustel jätkata tegutsemist. Suurem osa Valgevene mitte kütuse ekspordist läheb Venemaale või mujale endistesse liiduvabariikidesse.

Venemaa on tugevalt subsideerinud Valgevene majandust, eksportides odavat naftat, mida Valgevene rafineerib ja ekspordib Läände turuhinnaga. See seletab Valgevene tugevat majanduskasvu sel kümnendil, kui SKP on kasvanud keskmiselt üle 7 protsendi aastas. Vaatamata majanduse probleemidele viitavad võimuesindajad tugevale majanduskasvule esimeses kvartalis, mida meie peame mõningal määral küsitavaks. Osalt võib olla majanduse tootmise pool jätkanud tugevat kasvu tänu plaanimajandusele, kuid me usume, et see on kuhjanud kaubavarusid.

Venemaa on viimastel aastatel päris kiiresti tõstnud ekspordihindu Valgevenele. Hiljutised presidendivalimised viisid eelarve kasvuni. Jooksevkonto puudujääk on kiiresti halvenenud ja moodustas 2010. aastal umbes 16 protsenti SKPst. Välisvõlg on kasvnaud päris kiires tempos ja valuutareservid on üsna kasinaks kahanenud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara