Autor: Kaubandus.ee • 12. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed: oleme sigarettide aktsiisiga 5 aastat ajast ees

Eesti Kaupmeeste Liidule teeb muret salakauba osakaalu kasv eelmisel aastal, millele lisab hoogu juurde sigarettide kiire aktsiisitõus, kuigi Eestil on aega maksimummäärani liikumiseks 2018. aastani.

Konjunktuuriinstituudi andmetel on kuni 27-31% kõigist Eestis ostetud sigarettidest ja kuni 23-27% kogu ostetud viinast salakaup. Kuigi alkoholi tarbiti tervikuna 2010. aastal eelmise aastaga võrreldes 4% vähem, on samal ajal suurenenud illegaalse viina tarbimine 11%.

Salakaupa müüakse avalikult tänaval või turgudel. See põhjustab olukorra, kus ebaaus konkurents illegaalsete kauplejate poolt mõjutab kõiki õiguskuulekalt tegutsevaid ettevõtjaid negatiivselt. Kaupmeestel jääb saamata käive ja riigil maksud.

Kaupmeeste Liidu hinnangul pole maksu- ja tolliameti meetmed salaturu ohjeldamiseks seni piisavalt tõhusad olnud.

Aktsiisitõuse tuleks kaupmeeste liidu arvates hinnata aktsiisitõuse nii nende mõju poolest riigi majandusele kui ka Eestis legaalselt tegutsevatele ettevõtetele. Eesti saavutas 2009. aastal Brüsselis uute tubakatoodete maksudirektiivide läbirääkimistel üleminekuperioodi 2018. aastani. Tänaste plaanide alusel jõuab Eesti sigarettidega 2013. aastaks miinimummääradeni  ehk 5 aastat varem! Kiired ja järsud sigarettide aktsiismäärade tõusud toovad kaasa suurema ohu varimajanduse levikuks. Just sellised aktsiisimäärade hüppelised tõusud on toonud kaasa salaturu olulise tõusu ning andnud hoobi riigieelarve laekumistele  Lätis ja Leedus, samuti Ungaris ning Kreekas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757