Autor: Kaubandus.ee • 25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-poed mustas nimistus

Tarbijakaitseamet on oma kodulehel mustas nimekirjas avaldanud esimesed e-poodnikud, kes ei täida tegutsemisel seadusest tulenevaid nõudeid.

Praegu on avalikustatud vaid kuus e-poodi, millest kahe omanikud on puudused juba likvideerinud, ent amet lubab patustajate nimekirjale lisa.

Esimene e-poodnike must nimekiri koos Äripäeva koostatud taustaga on järgnev:

Gamexe OÜ (superpood.ee)Rikkumine: puudub kohustuslik jaekaupleja registreering majandustegevuse registris (MTR). (41).

Müüb erinevat kaupa, nagu näiteks parfüüme, digibokse, velgi koos rehvidega, solaariumi seadet, oma netipoe kinkekaarte jpm.Omanik: Hando Lööper

Lööper on Wikipedia andmetel meelelahutusärimees ja diskor, kes omab Rakveres solaariumisalongi. Ta manageerinud näiteks Arnold Oksmaad ja korraldanud tema üritusi. Kuulub Reformierakonda.

Autostore OÜ (autostore.ee)Rikkumine: puudub registreering MTRis. (32).

Müüb autode varuosi, tarvikuid ja tööriistu.Omanik: OÜ Tuumapomm, mida omab Andres Hall

Hall on Äriregistri andmetel seotud mitmete ettevõtetega, tegutseb näiteks ka kinnisvara valdkonnas. Ta on muuhulgas olnud Gildi kinnisvaraporfelli EEREIT nõukogus 2006-2008. Tegeleb motospordiga.

Parfumexpress OÜ (parfumexpress.ee)Rikkumine: puudub registreering MTRis. (39).

Müüb parfüüme ja kosmeetikat.Omanik: lätlane Gints Murnieks

Midagihead.comRikkumine: puudulikud kontaktandmed ja tellimustingimused.

Müüb disainerrõivaid.E-poe kodulehel pole välja toodud siinseid kontaktandmeid (v.a kaks meiliaadressi), märgitud on vaid postkastiaadress USAs New Jerseys Lakewoodis. Kontakttelefon on samuti välismaine.

Kaks e-poodi, mis täna veel ripuvad tarbijakaitseameti mustas nimekirjas MTRi registreeringu puudumise tõttu, kuid on hiljuti siiski jaemüüja registreeringu omandanud, on beautyshop.ee (omanikud Angelika Maalmann ja Veronika Kookmaa) ning dreams.ee (omanik Helena Prosovits).

Tarbijakaitseamet on välja toonud e-poodidele kehtivad nõuded, mille eiramine peaks muutma kliendid ettevaatlikuks:

E-kauplus peab olema registreeritud majandustegevuse registris jaekauplejana. Registreerimisel tuleb märkida end e-kaubandusega tegelejaks ja tuua välja ka e-kaupluse veebiaadress.

E-kaupluse veebilehel peab olema vähemalt järgmine info:

*ettevõtte nimi, asukoht, e-posti aadress ja telefoninumber, kuhu probleemide puhul saab pöörduda; 

*kauba lõpphind ja saatmiskulud;*tellimuse tühistamise ja toote tagastamise tingimused;*pretensiooni esitamise õiguse ja/või garantii tingimused;*kui kaua võtab aega kauba kohalejõudmine;*kes on vastutav tagastamiskulude kandmise eest;*millistel eesmärkidel töödeldakse klientide isikuandmeid ja kellele on e-kauplejal õigus andmeid edastada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757