Hollandi rododendronid tõid hirmsat taimehaigust

Hollandist toodud rododendronid on sel kevadel kahel korral kandnud ohtlikku seenhaigust, mis nakkab Eestis kasvavatele puudele ning taimedele.

Võrsete närbumise, leheplekkide ja tüvele ilmuvate haavanditega seenhaigus tamme-äkksurm (phytophthora ramorum) hakkab külge tammele, saarele, vahtrale, kastanile, remmelgale, lodjapuule, sirelile, kibuvitsale, kanarbikule ja isegi mustikale, pohlale ning leesikale, selgub ohtlikust haigusest teavitanud põllumajandusameti kodulehelt.

Sel kevadel kontrollis põllumajandusamet iga-aastase monitooringu raames rododendroneid ja teisi tamme-äkksurma (phytophthora ramorum) peremeestaimi seitsmeteistkümnes taimi turustavas ettevõttes. Ohtliku taimekahjustajaga nakatunud taimi on seni avastatud Harju- ja Tartumaal. Kõik nakatunud taimed on müügilt kõrvaldatud ja hävitatud.

Tamme-äkksurma kahtluse korral tuleks pöörduda põllumajandusameti maakonnakeskuste taimetervise inspektorite poole.

Haigustunnused

Rododendron – võrsete närbumine ja lehelaiksus. Leheroots, lehealus ja -tipp mustunud, mustumine võib kulgeda ka piki keskroodu. Võrsehaavandid võivad põhjustada võrsete närbumist, sellisel juhul lehed jäävad võrse külge, kuid laike ei tule. Mustunud võrsed võivad jääda ka lehtedeta.

Lodjapuu – maapinna lähedal võrsete allosas asetsevad haavandid põhjustavad taime närbumise. Võib esineda ka lehelaiksust nagu rododendronil.

Vaher, hobukastan  – lehelaiksus. Tüvehaavandite esinemist ja puude hävimist pole täheldatud.

Tamm – esmane nähtav sümptom on tavaliselt mahla immitsemine puutüve alaosas. Tüvele ja võraokstele tekivad sissevajunud koorehaavandid. Haiguse progresseerudes muutub lehestik kahvaturoheliseks, hiljem pruuniks. Lehed võivad püsida puul umbes aasta, seejärel puu sureb.

Sirel – algul haigussümptomid näha pungadel, mis hävivad. Haigus levib edasi võrsetele, mis muutuvad pruuniks või mustuvad. Lehtedel on tüüpilised haavandid lehetipus ja –servades.

Ebatsuuga – noortel võrsetel okkad kolletuvad. Pruunistunud okkad jäävad võrse külge ja võrsed surevad.

Pohl, mustikas – vartele tekivad haavandid ja võrsed surevad.

Kuslapuu – lehelaiksus.

Kanarbik – taimedele tekivad tumedad laigud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Rahva Raamat otsib HULGIMÜÜGI TURUNDUSJUHTI

Rahva Raamat AS

02. märts 2018

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

8 põhjust, miks valida PilveNAV

PilveNAV on veebipõhine ja kuutasuline majandustarkvara arenevale ettevõttele, mis kasvab koos ettevõttega. Tarkvara on saadaval valmislahendusena ja taskukohase hinnaga.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara