Autor: Kaubandus.ee • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüük kasvas kolmandat kuud järjest

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2011. aasta aprillis eelmise aasta aprilliga võrreldes püsivhindades 8%, teatas statistikaamet. Jaemüük kasvas tänavu kolmandat kuud järjest.

Eelmise aasta sama kuuga võrreldes hakkas jaekaubandusettevõtete jaemüük 2010. aasta sügisel pärast ligi kahe ja poole aastast langust taas kasvama. Tänavu jaanuaris jaemüük langes veidi, kuid veebruaris pöördus taas tõusule ning kasv jätkus ka märtsis ja aprillis.

Aprillis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 325 miljonit eurot (5,1 miljardit krooni). Kaupade jaemüügi kasvu mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük suurenes 2010. aasta aprilliga võrreldes kümnendiku.

Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta aprillis. Selle tegevusala puhul oli üheks languse põhjuseks ka eelmise aasta kõrgem võrdlusbaas.

Aprillis suurenes jaemüük enim spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes, kus müük kasvas aastases võrdluses 18%. Hästi läks ka majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustel ning muudel spetsialiseeritud kauplustel. Neis kauplustes suurenes jaemüük vastavalt 13% ja 12%.

Aasta algusest languses püsinud tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kaupluste müük pöördus aprillis taas tõusule, kasvades eelmise aasta aprilliga võrreldes 6%.

Ka toidukaupade kaupluste jaemüük paranes aprillis mõnevõrra ning pöördus langusest tõusule, kasvades 2010. aasta aprilliga võrreldes 1%. Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldas osaliselt mõju eelmise aasta aprilli madal võrdlusbaas. Samas on toidukaupade hinnatõus endiselt kiire.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 6%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli suurenemine 4%. 2011. aasta nelja kuuga (jaanuar–aprill) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 4%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli aprillis 403 miljonit eurot (6,3 miljardit krooni), millest kaupade jaemüük andis 81%. 2010. aasta aprilliga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 16%, eelmise kuuga võrreldes 8%.

Graafik: Jaekaubandusettevõtete jaemüügi mahuindeks ja selle trend, jaanuar 2002 – aprill 2011

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757