Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised ohud on salatites peale e-coli bakteri?

Euroopas on juba mitukümmend inimest surnud ja tuhanded haigestunud e-koli bakteri tõttu. Algul peeti süüdlaseks Hispaaniast Saksamaale eksporditud kurke, kuid nüüd on ametnikud tunnistanud, et nad isegi ei tea, milline salati koostisosa võis haigestumised põhjustada, kirjutab Daily Mail.

Ehec (enterohemorraagiline escherichia coli) bakter pole siiski ainus asi, mille suhtes valvas olla. Spetsialistid on toonud välja järgmised värskete salatite koostisosasid mõjutavad faktorid.

Saastumine heitveegaSalatis on palju vett, mistõttu ka vähe kaloreid. Kurkides on 96% ulatuses vett, lehtsalatis 95%, seega vajavad kasvamiseks need taimed pidevalt ja küllaldaselt vett. Siin on ka probleem, sest kui kastmisvette satub e-koli, listerioosi, salmonella ja kampülobaktereid, siis võivad need bakterid elada salati rakkudes kuni söögilauale sattumiseni. Ka salati pesemine ei aita siin.

Enamik salatiteid, mis jõuavad meie lauale on kasvanud küttega kilehoonetes või klaasist kasvuhoonetes. Kuid sellise kasvatusviisi tõttu on sööstnud üles ka putukamürkide tase meie salatites.

Mürgised pestitsiidid

Avatud väljal, tapab karm talv kõik putukad, mis võiksid saaki ohustada. Kuid niisketes kasvuhoonetes peavad farmerid kasutama suuremaid pestitsiidide koguseid. Näiteks Suurbritannias on üks neljast lehtsalatist saastunud kemikaalidest, mis on tunginud salati rakustruktuuri ning mida ei saa seetõttu ka maha pesta.

Eriti mõjutatud on spinat ja punane pipar. Kuna osad farmerid illegaalselt kasutavad keelatud kemikaale või pritsivad putukamürki liialt lähedalt, siis süües sellist toitu võib saada mürgituse, mis võib kahjustada isegi närvisüsteemi.Ka regulaarsed salatisööjad saavad kokteili pestitsiididest. Kuigi pole tehtud uuringust sellisest pikaajalisest mõjust, võib aimata, et hea see tervisele pole.

Kaubanduskettidele meeldib salat, mis näeb kena välja, seetõttu pestakse salateid. Kuid see pole nii tervislik, kui võiks ette kujutada, sest selle puhul on tavaks lisada veele desinfektsioonivahendit kloori. Selline praktika loob vale turvatunde, sest näiteks kurgi kloorivette kastmine ei tapa e-koli bakterit. Osade uuringute järgi võib e-koli bakter isegi olla kemikaalide suhtes resistentne.

Mittepiisav pesemine

Parim viis on osta mitte ettevalmistatud salatit ning alati pesta see ise korralikult.

Oled sa kunagi mõelnud, kes korjab tomateid, peseb kurke või tükeldab su lehtsalatit? Tihti teevad seda alamakstud töölised ning tegu on tänamatu tööga, mida enamik inimesi väldib. Sellistes tingimustes võib aimata, et nurke nö lõigatakse ning ei järgita täpselt paikapandud nõudeid ning kannatab hügieen ja tehakse vigu.

Kehv tehase hügieen

Gaasid pakendatud salatisKaubanduskettides pakutavad nö padi-pakendid – pakendid, mis on õhku täis, salat tükeldatud ja valmis kohe söömiseks aitavad säästa aega ja vaeva. Sellisel pakendamisel asendatakse pakendis olev hapnik puhta süsihappegaasiga, seetõttu tundub toit kauem värske. Kuid sarnaselt klooriga pesemisele mõjub selline protsess kehvalt salati toiteväärtusele.

Uuringud on näidanud, et kaubanduskette varustavad põllumehed peavad arvestama küllaltki raskelt ennustatavate tellimustega. Seetõttu võib kaupluses olev salat olla juba 7-10 päeva vana, kui see ära ostetakse. Iga lisapäev vähendab salati toiteväärtust ja võib tekitada salatile isegi kibeda maitse.

Nädal aega vanad tooted

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757