Autor: Kaubandus.ee • 30. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet soovitab hindu kahes vääringus edasi näidata

Täna lõppeb aasta kestnud periood, mil ettevõtjatel oli kohustus näidata paralleelselt hindasid kahes vääringus.

Alates homsest ei ole enam ettevõtjatel kohustust näidata kaupluses müügil olevatel toodetel paralleelselt hindasid kahes vääringus. Samuti lõpetab tarbijakaitseamet kahes vääringus hindade järelevalve.

"Vaatamata sellele, et seaduslikku kohustust ei ole enam näidata hindasid kahes vääringus, on selle näitamine tervitatav ja näitab üles heade kliendisuhete hoidmise olulisust ettevõtjate poolt. Eriti oluline on see selliste toodete ja teenuste puhul, mida soetatakse suhteliselt harva ja milliste hindadega tarbijad veel ei ole suutnud harjuda,“ ütles tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste.

01.07.2010 - 30.06.2011 kontrollis tarbijakaitseamet 6798 ettevõtet. Kui esimesel kuul oli rikkumistega ettevõtetteid 47% ning rikkumiste osakaal langes iga kuu, langedes kuni 7%-ni. Seega on olukord järkjärgult paranenud. Keskmiseks rikkumiste protsendiks läbi aastase kontrollperioodi oli 19,5.

Kõikidest kontrollidest moodustasid 40% tööstuskaupade kauplused, 19% supermarketid, 13% toidukaupade kauplused, 11% toitlustusettevõtted, 8% väikepoed ja kioskid, 7% teenindusettevõtted, 2% internetikauplused. Kõige rohkem eksimusi on avastatud tööstuskaupade kauplustes (30%), millele järgnesid toitlustusettevõtted, toidukaupade kauplused, väikepoed ja kioskid, supermarketid, muud teenindusettevõtted ning e-kauplused.

Kui kontrollimisperioodi alguses oli kõige suuremaks probleemiks eurohinna puudumine, siis hiljem leiti enim puudusi ümardamisreeglitest mitte kinni pidamise osas. Kolmandal ja neljandal kohal on eurohindade osaline puudumine ning vale kursi kasutamine. Suuremad kaubandus- ning teenindusettevõtted on olnud nõuete täitmisel korrektsemad võrreldes väiksemate ettevõtetega. Trahve on määratud kokku 13 531,03 eurot.

Tarbijakaitseameti infotelefonile 1330 helistati erinevate eurohindade avaldamist puudutavate küsimustega 1045 korral. Kirjalikke järelepärimisi esitati 414 ning tarbijate vastuvõttu pöörduti 70 korral. Kokku nõustati tarbijaid ja ettevõtjaid 1529 korral.  

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757