Autor: Kaubandus.ee • 1. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: I poolaastal kasvas kaubandussektor 4%

Esimesel poolaastal näitas kaubandus umbes 4protsendilist mahulist kasvu, ütles Swedbanki kaubanduse sektori juhi Indrek Katušin kommenteerides juuni jaemüügi numbreid.

"Pean seda kasvu jätkusuutlikuks, sest mahud on kasvanud eelkõige uute hõivatute arvelt. Tööga hõivatute arv on Eestis märgatavalt suurenenud," rääkis Katušin ja lisas, et tõusvat trendi näitavad ka Eesti pankades olevate deposiitide mahud, mis on täna läbi aegade ühel kõrgemal tasemel.

Panga kaubanduse sektori juhi sõnul aga ei ole kasvanud kauba ostmiseks võetud krediidid, mis näitab, et inimesed tarbivad ettevaatlikult. "Pigem kulutatakse osa sellest rahast, mida on rohkem teenitud," märkis ta. Kaubanduse mahulise kasvu kiiremat taastumist pidurdab paraku hindade tõus, lisas Katušin.

Tänane välistasakaal võimaldaks Katušini sõnul isegi ca 10 % suuremat tarbimist, sest ka sellisel juhul oleks jooksevkonto plussis ja Eesti majandus tasakaalus. "Eesti välistasakaal on piisavalt suures plussis selleks, et tarbimise kasvamiseks vajaminev impordi kasv ei vii majandust tasakaalust välja."

Loodetavasti näitavad kaubanduse mahulised numbrid jätkuvalt kasvu, soovis Katušin ja selgitas, et see mõjuks kindlasti positiivselt ka Eesti majandusele, eriti just tööhõivele. Samas on võrreldes tipphetkega kaubanduses hõivatuid endiselt 21 tuhat inimest vähem. "Kaubanduse taastumine annaks tööd sisetarbimisele suunatud tootmises, kaubanduses ja ka teeninduses," ütles Katušin.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757