Autor: Kaubandus.ee • 22. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet: 21% kontrollitud väärismetallidest ei vastanud nõuetele

Tarbijakaitseamet kontrollis väärismetalltoodete märgistust ja müüginõuetest kinnipidamist 58 korral. Rikkumisi avastati 12 ettevõttes.

Rikkumiste suhtes on läbi viidud nii väärteomenetlusi kui ka haldusmenetlusi. Praeguseks ajaks on suurem osa puudusi kõrvaldatud, teatas amet.

Väärismetalltoodete seaduses sätestatud nõuete rikkumise eest nähakse ette rahatrahv füüsilisele isikule kuni 300 trahviühikut ja juriidilisele isikule kuni 3200 eurot

Väärismetalltoodete seaduse alusel peavad kõik müügiks pakutavad väärismetalltooted omama kohustuslike märgistena proovimärgist ja nimemärgist (märk, mis näitab, milline valmistaja või sissevedaja on vastutav väärismetalltoote nõuetele vastavuse eest. See võib olla täht, täheühend või märk ja see peab olema kantud nimemärgiste riiklikusse registrisse). Samuti ei tohi proovimärgisel näidatud proov olla madalam standardproovist ja lubatud ei ole müügiks pakkuda väärismetalltoodet, mis on pinnatud nikliga.

Väärismetalltoodetel oleva märgistuse kontrollimiseks võttis tarbijakaitseamet testimiseks kokku 23 väärismetalltoodet. Testimine viidi läbi AS Metrosert katselaboris Eesti Proovikojas.

Kontrolli tulemusel selgus, et testimisele saadetud toodetest olid 2 alaproovilised ja 4 toodet olid pinnatud nikliga. Samuti selgus, et 52 tootel olid nime- või proovimärgised kantud valu käigus vormilt kopeerimisega, mis ei ole lubatud, kuna märgised tuleb tootele kanda mehaaniliselt või laseriga.

Kirjeldus oluliste rikkumistega toodetest:

B.U.D.A.Lifestyle OÜ kaupluses Buda (Endla 45 Tallinnas) olid müügil hõbesõrmus ja hõbekõrvarõngad, milledele olid kantud proovimärgised 925, tegelikult selgus ekspertiisiga, et standardi kohaselt oli toodete proov 830, seega olid mõlemad tooted alaproovilised.

OÜ Jemeralda Juveeliäris (Mahtra 1 Tallinnas) olid müügil hõbekäekett smaragdidega, hõbekäekett rubiinidega ja hõbekäekett diopsiididega, mis kõik olid pinnatud nikliga.

Ti-Diamonds OÜ kaupluses (Mustakivi tee 13 Tallinnas) olid müügil hõbekõrvarõngad ametüstiga, mis samuti olid pinnatud nikliga.

Tarbijakaitseamet jätkab väärismetalltoodetel oleva märgistuse kontrollimist ja testimist ka edaspidi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757