Autor: Kaubandus.ee • 31. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüük kasvas juulis 4%

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2011. aasta juulis eelmise aasta sama kuuga võrreldes püsivhindades 4%, teatas statistikaamet.

Alates veebruarist on jaemüük võrreldes eelmise aasta sama kuuga näidanud stabiilset kasvu.

Juulis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük ligi 354 miljonit eurot. Kaupade jaemüügi kasvu mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük suurenes 2010. aasta juuliga võrreldes kümnendiku. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta juulis. Selle tegevusala puhul oli üheks languse põhjuseks ka eelmise aasta kõrgem võrdlusbaas. Juulis suurenes jaemüük enim majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes, kus müük kasvas aastases võrdluses ligi viiendiku. Hästi läks ka spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustel, kus jaemüük suurenes 14%. Mõnevõrra väiksemat kasvu näitasid muud spetsialiseeritud kauplused ning tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplused, kus jaemüük suurenes 2010. aasta juuliga võrreldes vastavalt 8% ja 4%.

Toidukaupade kaupluste jaemüük, mis juunis märkimisväärselt paranes, pöördus juulis taas langusesse. Kui juunis suurenes nende kaupluste jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 3%, siis juulis vähenes 1%. Toidukaupade kaupluste jaemüügi langusele avaldas osaliselt mõju eelmise aasta juuli kõrge võrdlusbaas ning keskmisest kiirem hinnatõus.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 2%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli kasv 1%. 2011. aasta seitsme kuuga (jaanuar–juuli) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta sama ajaga võrreldes püsivhindades 3%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli juulis 437 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 81%. 2010. aasta juuliga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 12%, eelmise kuuga võrreldes 3%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757