Ministeerium: inimesed teevad jälle suuremaid oste

Suurenev püsikaupade tarbimine viitab perede kõrgele kindlustundele, mistõttu juletakse taas teha suuremaid oste. Toidukaupade tarbimine on toidu kiire hinnatõusu tõttu aga jätkuvalt languses, teatas rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel aeglustus Eesti majanduskasv 2011. aasta II kvartalis 8,4 protsendini, samas on tegu Euroopa Liidu kõrgeima kasvunäitajaga. Ligemale kaks kolmandikku lisandväärtuse suurenemisest jäi töötleva tööstuse arvele, sealjuures on tööstuse kui eksportiva sektori osa võrreldes varasemate kvartalitega vähenenud, see omakorda viitab teiste tegevusalade rolli suurenemisele majanduskasvu kujunemisel. Töötleva tööstuse kasvu panustasid suurimal määral jätkuvalt mobiilsideseadmed, mis on uue klassifikaatori kohaselt liigitatud arvutite, elektroonika ja optikaseadmete alla.

Sisenõudlus on samuti hoogsalt taastumas, tuginedes ettevõtete kasvanud investeerimisaktiivsusele ja varude kogumisele ning majapidamiste suurenenud püsikaupade ostudele. Tugev välisnõudlus on märgatavalt tõstnud ettevõtete tootmisvõimsuste rakendatust, mistõttu uued investeeringud masinatesse ja seadmetesse on vajalikud tagamaks suurenenud tellimuste täitmist.

Vastavalt rahandusministeeriumi suvisele majandusprognoosile on majandusarengud aasta teisel poolel tagasihoidlikumad ning aasta kokkuvõttes võib oodata 7 protsendist majanduskasvu. Ebakindluse suurenemine globaalses plaanis ning maailmamajanduse jahtumine ei võimalda suurendada eksportivate ettevõtete tootmismahte senises tempos, samuti muudab majapidamiste tarbimisjulgust, mistõttu pidurdub kasv 2012. aastal 3 protsendini.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara