Autor: Kaubandus.ee • 10. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja: enam hullemaks minna ei saa

Viimased neli aastat töötamegi ju kriisi olukorras ja ma arvan, et ega enam hullemaks olukord minna meie sektoris ei tohiks – ikka ainult paremaks ja seda ikka tööd tehes, mitte oodates ei tea mida, märkis Tene Kaubanduse juht Riho Reesaar.

Äripäev koostab maakondade ettevõtete edetabeleid, Tene Kaubandus OÜ tõusis sel aastal Läänemaa TOPis 4. kohale. Mulluses tabelis oli ettevõte üheksandal kohal.

Järgneb intervjuu ettevõtte juhi Riho Reesaarega: 

Palju õnne neljanda koha puhul. Kuidas läheb elu Läänemaal?

Aitäh õnnitluste eest! Läänemaal ja eriti just Läänemaa pealinnas Haapsalus tundub minevat väga hästi, tundub nagu valmistutaks suuremaks majandustõusuks. Viimasel paaril aastal on investeeritud linna palju, hulgaliselt on kerkinud kaubanduskeskuseid (vähesed on veel esindamata). Linn, eesotsas härra Suklesega on teinud tublit tööd, Promenaad on saanud uue näo, kultuurikeskus väärib oma nime jne. Oleme koos linnaga valmis nii languseks kui tõusuks.

Kas ettevõtjad teevad tööd ja on rahul ja õnnelikud, või valitseb veidi mustem meeleolu?

Ettevõtjad teevad tööd ja on seda ka eelnevatel aastatel teinud, aga turgudel on suhteliselt ebastabiilne olukord ning kahjuks tänu sellele ei ole võimalik väga pikki perioode tulevikuks ette planeerida.

Milliseks ise peate oma ettevõtte möödunud aastat?

Möödunud aastat võib lugeda kordaläinuks, Tene Kaubandus suutis kasvatada nii käivet kui kasumit, oleme kanda kinnitanud tugevamalt oma põhiturgudel Saksamaal, Hispaanias, Portugalis, Hollandis ning Prantsusmaal.

Millised tulemused käesolev ja järgmine aasta toovad?

Ei saa lubada firmale paigalseisu, ca 10-15% kasvuga arvestame nii käesoleval kui ka kindlasti järgmisel aastal. Suurim tegur tõusu saavutamiseks on muidugi aktiivne müügitöö ja eks müüa on vaja ikka Tene Kaubandusel (ostjatel ei ole vaja tingimata Haapsalust ja Tene Kaubandusest osta). Ostjale tuleb ennast näidata, veenda toote kvaliteetsuses, tarnekindluses ja loomulikult peab ka pakutava toote hinna-kvaliteedi suhe paigas olema.

Kui palju ja kuhu plaanite järgmisel aastal investeerida?

Seadmetesse ja tootmisbaasi on olulised investeeringud juba tehtud, kindlasti saab järgmistel aastatel investeeritud turundusse – välismessid, töötajate koolitused, kliendipäevad jne.

Kas teie hinnangul tuleb tuleval aastal majanduses uus kriis?

Mis on kriis? Me kõik nagu ootame ja kardame seda kriisi, aga ega keegi ju täna ei tea mis tuleb, kust tuleb, kellele mõjub, kuidas mõjub, kas üldse tuleb ja kas üldse mõjub?

Viimased neli aastat töötamegi ju kogu aeg kriisi olukorras ja ma arvan, et ega enam hullemaks olukord minna meie sektoris ei tohiks – ikka ainult paremaks ja seda ikka tööd tehes, mitte oodates ei tea mida.

Kuidas olete enda ettevõtte kindlustanud uue võimaliku majanduslanguse vastu?

Ei olegi kindlustanud, ei tea mille vastu kindlustada. Kui räägime langusest, siis Tene Kaubanduse ülesanne on turustada omi tooteid ja seda isegi turgudel toimuva languse perioodil. Meie sektoris ei ole Eesti ettevõtetel tootmismahud maailma mõistes nii suured, et neid ei suudaks maha müüa. Juhul, kui me sellega toime ei tule, tuleb süüdistada iseennast, mitte maailma majandust.

Millied on hetkel suurimad takistused/murekohad ettevõtluses Eestis?

Takistavaid ja pidurdavaid tegureid Eestis ei ole! Tene Kaubandus on väga lähedalt olnud ja on seotud ettevõtlusega Lõuna-Euroopas (kaasaarvatud Prantsusmaa) ja kui suuta nendes majandusruumides kasumlikult töötada siis Eestis ettevõtlusega tegelemine on nagu paradiisis, suure tähega.

Euro sai septembris üheksakuuseks, millised on teie emotsioonid?

Tene Kaubandus on oma algusaegadest alates olnud ekspordile orienteeritud ettevõtmine ja 98% toimingutest on toimunud eurodes. Üheksa kuud ei ole me pidanud maksma pankadele konverteerimise eest lisatasusid ja see on kindlasti positiivne.

Mis on teie hinnangul järgmise aasta juures kõige suurem murekoht või mida te tuleva aasta juures kardate?

Midagi ei karda, turunduse geograafiline kaart peab minema veel laiemaks, kui hetkel on ja tootmismahud tuleb maha müüa.

Mõni soovitus või märksõna, mida soovitaksite ettevõtjatele tulevaks aastaks?

Juhul, kui on vajalikud investeeringud, siis tuleb neid teha, edasilükkamine võib kalliks maksma minna, ei tasu karta seda (majanduslangust) mida ei ole. Turundus... see on see, milles Eesti ja eestlased on Euroopa riikidest väga palju maha jäänud, seda tuleb õppida ja omandada kogemusi nendelt, kes sellega on tegelenud aastakümneid. Eesti ja eestlased oskavad toota aga mitte müüa, me müüme kvaliteetseid tooteid liiga odavalt.

Ligi ütles Äriplaanil, et hirm hoiab kõiki tagasi, mida teie arvate?

Hirm ja kõmu hoiab tagasi tarbijaid ja mida rohkem meedias kirjutatakse ja hurjutatakse järgmisel aastal saabuvast – ei saa arugi millest –majanduslangusest, siis ei saagi loota positiivsele mõtlemisele.

Tahaks siiski omalt poolt soovitada positiivset- ja jõulist turundustegevust, ka majanduslanguse ajal ostetakse ja müüakse meie tooteid. Et see neljas koht oleks meil nüüd viimasel korral, alla esikolmiku enam ei lepi.

Soovin positiivset ellusuhtumist kõigile Tene Kaubanduse töötajatele ja nende pereliikmetele. Teeme kõik endast oleneva, et majandusolukord Tene Kaubanduses ei muutuks halvemaks, vaid kindlasti paremaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757