Kütusevaidlused koguvad kohtus tuure

Tallinna halduskohus andis eelmisel nädalal vahevõidu kütusemüüjale, kes nõudis maksuhalduri tagatisnõude tühistamist. Nimetatud otsus oli esimene taoline, kirjutab täna ilmunud Äripäev.

Maksu- ja tolliamet (MTA) on kütusemüüjatele tagatisemääramise otsuseid teinud 217 ja nendest 37 on ettevõtjad vaidlustanud. Neist 20 esindab kohtus Varuli advokaadibüroo. Peamiselt nurisevad ettevõtjad, et tänavu kevadest jõustunud tagatisnõuete süsteem piirab ettevõtlusvabadust, rikub õiguskindluse põhimõtet, on õiguslikult ebaselge, ebaproportsionaalne ja vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega. "Näiteks ühe meie kliendi puhul tagab MTA poolt määratud tagatis kahekümne seitsme aasta võimaliku maksukohustuse," kirjeldab Varuli advokaadibüroo partner Helmut Pikmets.

Nimelt paneb see pool aastat tagasi jõustunud seadus kütusemüüjatele garantiikohtustuse: kütusemüüja peab maksma kütuse tarbimisse lubamisel miljon ja juba tarbimisse antud kütuse puhul 100 000 eurot käibemaksu tagatist. Idee järgi peaks seadusemuudatus vähendama kütusemüügivaldkonnas väga levinud käibemaksupettusi ja kaotama sellelt turult nn üheööliblikad.

Pikmets ütles, et kuna äsjane kohtuotsus ei ole veel jõustunud ega avalikult kättesaadav, siis ei saa ta kommenteerida selle kõiki detaile. "Halduskohus leidis, et seadusemuudatusega on rikutud nende kütusemüüjate õigusi, kes tegelesid kütuse müügiga enne seaduse muutmist, st omasid majandustegevuse registris vastavat registreeringut enne 01.04.2011," ütles Pikmets.  "Lõpliku seisukoha selles küsimuses annab riigikohus, vastava taotluse on halduskohtus ka riigikohtule juba teinud."

Maksuamet teatas, et kohtuotsus on maksuhalduri jaoks oluline, kuid seni kuni kütusekäitlejatele tagatise määramist käsitlevate sätete osas ei ole lõplikku seisukohta võetud põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse raames, ei ole maksuametil võimalik vastavaid sätteid oma pooleliolevates menetlustes kohaldamata jätta. Põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluses esitab maksuhaldur viidatud sätete põhiseadusele vastavuse või mittevastavuse osas Riigikohtule oma seisukoha. Maksuamet ootab ära Riigikohtu otsuse viidatud normide põhiseaduspärasuse või -vastasuse osas ning lähtub oma edaspidises menetluses Riigikohtu otsusest, kommenteeris maksuameti pressiesindaja Tallinna halduskohtu eelmise nädala otsust.

Enne vaidlusaluse seadusemuudatuse jõustumist oli kütusemüüjaid Eestis 370. Pool aastat pärast muudatuse toimimist oli kütusemüüjaid 175.

Maksuameti teatel on seadusemuudatus juba andnud positiivset efekti: tänavu juunist augustini on kütusemüüjad käibemaksu tasunud eelmise aasta sama ajaga võrreldes üle 25 miljoni euro rohkem.

Täna Äripäevas ilmunud artiklit kütuseturgu mõjutavast kohtuvaidlusest saad pikemalt lugeda SIIT. 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara