Autor: Kaubandus.ee • 27. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam poliitilises tõmbetuules

Eile lõppenud Tallinna Sadama juhatuse liikmete konkurss kütab valitsusliidus kirgi.

Isamaa ja Res Publica Liit eesotsas majandusminister Juhan Partsiga soovib sadama juhtkonnas muutusi, Reformierakond eesotsas Tallinna Sadama nõukogu esimehe Neinar Seliga toetab praeguse juhatuse jätkamist. Nõukogu plaanib Tallinna Sadama juhatuse osas otsuse teha järgmisel reedel toimuval koosolekul.

Täna ilmunud Äripäev avalikustas kolm võimalikku stsenaariumi, mis on laual koalitsiooniparteide kuluaarides. Tõenäolisemaks peetakse varianti, et kahest juhatuse liikmest üks ehk reformierakondlane Allan Kiil vahetatakse välja IRLile ja viimase toetajatele sobilikuma inimese vastu. Sadama praegune juht Ain Kaljurand jätkab aga ettevõtte juhina.

Tallinna Sadama nõukogus on kaheksa liiget ning hääled jagunevad IRLi ja Reformierakonna vahel pooleks. Kui viimasel nõukogu istungil jõudis päevakord novembris lõppevate juhatuse liikmete lepingute teemani, teatas nõukogus liige Tiit Riisalo, et tema esindab üldkoosolekut ehk majandusminister Juhan Partsi ning tuleb välja kuulutada konkurss. Riisalo esindab nõukogus IRLi osade poliitikute huve.

Ehkki Reformierakonna ja IRLi koalitsioonilepingus on punkt, et riigile kuuluvate ettevõtete juhid leitakse konkursi korras, tuli Riisalo sõnum nii mõnelegi kohalviibinule ootamatult. Ühe kirjelduse järgi olevat praeguse juhatuse näod üsna pikaks veninud, sest Seli oli neile lubanud, et nad jätkavad.

"Konkurss on omaniku tahe ja valik. Ma vaikselt sisimas lootsin, et kuna sadama tulemused on head olnud, siis võib-olla seda ei tehta," sõnas Kaljurand

Tallinna Sadam on võimuerakondadele oluliseks ettevõtteks, sest sadama juhtide otsused mõjutavad muuhulgas ka erakondi toetavate ettevõtjate äriedu. See on üheks põhjuseks, miks riigifirma juhatuse valimine tekitab palju kirgi.

Võimalikest muutustest Tallinna Sadama juhtkonnas loe pikemalt täna ilmunud Äripäevast.  Artikli täisversiooni saad lugeda siit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757