Ostjad sunnivad tootjaid kvaliteedis järele andma

Pidev surve toidukaupade hinnalangusele tähendab Eesti toidutööstusele varem või hiljem järeleandmist kvaliteedis, vahendas suhtekorraldusbüroo Rimi jaekaubanduse konverentsil osalejaid.

Mahetalunik Margus Lille sõnul maksavad mahetooted kaubanduses vähemalt kaks korda rohkem kui analoogsed masstooted. “Kuigi üha enam tarbijaid mõistab tervisliku toitumise tähtsust ja suurtes kaubanduskettides on mahetoodete müük kasvav trend, teeb valdav enamus tarbijatest oma ostuotsuse vaid hinnast lähtuvalt,” tõdes Lille.

Talunik lisas, et madal hind tähendab paraku ka madalamat kvaliteeti, säilitusaineid ning võimalikult odava tooraine kasutamist. “Kui küsimus asetada nii, et kes hinnasõjas võidab, teeksin mina panuse farmaatsiatööstusele, sest vähekvaliteetse ja mitte-täisväärtusliku toidu puudusest tingitud terviseprobleeme tuleb hiljem leevendada ravimitega,” sõnas Lille.

Saku Õlletehase tegevjuhi Margus Kasteina sõnul on iga vastutustundliku tootja missioon pakkuda tarbijale võimalikult kvaliteetset toodet. “Selleks peab tarbija väärtustama toote puhul ka muud kui madalat hinda ehk kvaliteeti,” sõnas Kastein. Täna on tarbijate lojaalsus Eestis nii kaupade kui kaupluste suhtes väga madal - ostjad hüppavad eripakkumiste järel ühest kauplusteketist teise.

Majandusteadlase Andres Arraku hinnangul on olukord Eestis tõsine, kuna pooled inimesed söövad ära kolmandiku oma tulust. “Neis leibkondades ongi perenaise funktsioon katta toidulaud nii väikese kuluga kui võimalik,” ütles Arrak.  “Ja seda perenaist omakorda lollitatakse, vähendades näiteks liha sisaldust tootes või tuuakse turule vähendatud kaaluga uus tootepakend,” ütles Arrak.  

Rimi ostudirektor Vaido Padumäe märkis, et konkurents ja hinnasurve on mitmete kaubagruppide käivet kahandanud, kuid mahetootjate osakaal Rimi kaupluste müügis on pidevalt kasvanud. “Rimi kauplustes asuvates talu poodides pakuvad oma toodangut enam kui 40 Eesti väiketootjat ning ostjate huvi ja müügikäibed on täna selges tõusutrendis,” sõnas Padumäe.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara