Autor: Kaubandus.ee • 29. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edukas reisikeskus julgustab Soome kaubajaama ehitama

200 miljonit eurot maksva Humppila lennujaama võimalusi seostatakse Helsinki-Vantaa lennujaama arenemisega Aasia reisijateveo oluliseks keskuseks.

Lennujaamauuringut teinud Airtouch Oy andmetel on Soomel head võimalused konkureerida ka kaubaveo sõlmpunktina. Juba nüüd lendab üle Soome ida ja lääne vahel umbes 50 lendu päevas, millest suur osa on mandritevahelisi suuri kaubalennukeid, mis seni pole Euroopas maandunud.

Humppila asukohaeeliseks on piisavalt laiad maa-alad. See võimaldab lennukeile õhus laugeid lähenemis- ja tõusunurki ning pikka maandumisrada, millel võib koguda kiirust võimalikult vähese kütusekuluga.

Lennuvälja kõrvale peaks kerkima hiiglaslik logistikakeskus, mille territooriumile saab sõita rongiga. Raudteeühendus tuleb läheduses asuvalt Turu-Tampere-liinilt.

Forssa lähedal asuva hõreda asustusega Humppila piirkonna võimalusi lennuvälja asukohana hakati uurima umbes neli aastat tagasi. Lennuväli ehitataks erakapitali toel ning valmiks aastaks 2020.

Häme maakonnaliit kiitis sel kuul heaks Häme maakonnaplaneeringu ettepaneku, mis sisaldab rahvusvahelise lennujaama ehitamise kava Humppilasse. Viimased uuringud valmivad 2012. aasta lõpus. Üks olulisemaid uuringuid on just valminud AirTouch Oy lennuuring, mis käsitleb eriti rasket lennukaubandusäri.

***

Börsiuudiseid Soomest lühidalt

Finnair vähendab lennukite arvu nelja võrra ning loobub neljast Airbus A320 seeria lennukist, kui nende liisinglepingud 2012. aasta sügisel lõpevad. See samm on osa Finnairi tõhustamismeetmetest, mille abil loodetakse säästa 140 miljonit eurot.

Toiduainekontsern Atria investeerib Kauhajoki tapamajja 27 miljonit eurot, et moderniseerida see üheks Euroopa moodsaimaks ja suurimaks. Tapamaja aastane tootmismaht kasvab 26 miljonilt kilolt 40 miljoni kiloni.

Analüüsimaja Inderes tõstis Nokia ja Sanoma soovitusi. Nokia soovitus on nüüd "lisa", kui varasem oli "vähenda", Sanoma soovitus tõusis tasemelt "lisa" tasemele "osta".

OMX Helsinki üldindeks oli kell 17:00 0,22% languses ning Nokia aktsia kell 16:46 0,66% languses.

Helsingi börsi suurimad tõusjad ja langejad kella 16:46 seisuga olid:

Tõusjad: Outokumpu +3.39%, Cargotec +2.49%, Rautaruukki +1.92%, Sponda +1.79%, HKScan +1.76%: Honkarakenne B -2.94%, Vaisala A -3.32%, Oriola-KD A -3.59%, Atria -3.64%, Elektrobit -4.35%

Langejad

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757