Autor: Kaubandus.ee • 15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: eestlane kulutab jõuluostudeks 165 eurot

Danske Bank Groupi kuuluva Sampo Panga andmetel plaanib täisealine Eesti elanik kulutada tänavu jõuluostudeks keskmiselt 165 eurot, edastas pank.

Uuring näitas, et seejuures kavatseb kaks kolmandikku inimestest majanduses valitseva olukorra tõttu eelseisvatele jõuluostudele kulutada vähem kui möödunud aastal. Nii selgus seitsme riigi elanike hulgas läbiviidud uuringust.

Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuur tõdes, et suur osa Eesti elanikest ei kavanda oma jõuludega seotud kulutusi ette. „Meie inimesed ei pane üldjuhul aasta jooksul jõuluostudeks raha kõrvale ning kulutavad jõulude ajal enamasti mõnevõrra rohkem kui seda teha planeeriti,“ märkis Vanajuur.

53% Eesti elanikest ei kogu kunagi sääste jõulude tähistamiseks ja seda teeb alati vaid 7% täisealisest elanikkonnast. Uuringu kohaselt kinnitab 79% Eesti elanikest, et nad kulutavad jõulude ajal rohkem raha kui on planeerinud seda teha. Naiste hulgas on sama meelt 85% vastanutest.

„Eesti eristub küllaltki selgelt teistest uuringus osalenud riikidest jõulukinkidele planeeritavate kulutustega. Vaid 16% Eesti elanikest leiab, et olukord majanduses ei ole avaldanud mõju, milliseid kinke sel aastal ostetakse. Sama näitaja on Leedus 21, Põhja-Iirimaal 24, Rootsis 65, Soomes 66, Taanis 74 ja Norras 75% vastajatest,“ lisas Vanajuur.

Eesti elanikud kavatsevad jõulukinke tehes kulutada kõige enam lastele. Peaaegu pool (46%) Eesti elanikest valib majanduses valitseva olukorra tõttu oma tänavusteks jõulukinkideks midagi praktilist. Lisaks plaanib viiendik meie elanikest teha varasemaga võrreldes vähem kingitusi. 14% vastajatest ostavad varasemast väiksemaid ja 12% odavamaid kingitusi.

Danske Bank koostöös rahvusvahelise uuringufirmaga YouGov viis tänavu oktoobris läbi küsitluse seitsme riigi elanike hulgas. Taanis, Rootsis, Norras, Soomes, Eestis, Leedus ja Põhja-Iirimaal uuriti elanikelt jõuluostudega seonduvaid teemasid. Kokku küsitleti veidi rohkem kui 6500 inimest, Eestis tehti kokku 313 intervjuud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757