Stockmann saab kasu tollimaksude langusest Venemaal

Soome jaekaubanduskontsern Stockmann on viimastel aastatel olnud sobiv investeerimispaik pikaajalistele investoritele, kirjutab Kauppalehti. Ka väljavaated on paljulubavad, kui jaksatakse ära oodata uute kaubamajade käivitusperiood ehk siis paar aastat.

Lisaks sellele vähendab Venemaa WTO-liikmelisus Venemaale investeerimise ja seal tegutsemise riske, kuna võimudele kehtivad tulevikus samad mängureeglid ja tülide lahendusmehhanismid kui teisteski riikides.

Stockmanni tegevjuhi Hannu Penttilä sõnul on tollimaksud Stockmanni kaubal olnud kõrged, keskmiselt 14 protsenti. WTO liikmelisus võimaldab langeda neil poole võrra. Venemaa riigiduuma peab kinnitama detsembris sõlmitud lepingu kuue kuu jooksul, mistõttu see jõustub hiljemalt järgmisel suvel. Tollimaksude vähenemine toimub seejärel järk-järgult kolme aasta jooksul.

Stockmanni aktsiale ei ole see perspektiiv seni veel mõjunud. Stockmanni B-aktsia kurss on langenud viimase aasta algusest 56 protsenti, samas kui aktsiaturud Helsingi börsil on langenud vaid 30 protsenti. Pealisrõivaste müük pole sooja talve tõttu edenenud, samas koormavad kontserni uute kaubamajade käivituskulud Venemaal. Kiratsevad ka odavmüügiketid Seppäla ja Lindex. Hästi läinud 4. kvartali jõulumüük ei suutnud ületada aasta esimeste kvartalite kahjumeid.

Kas Venemaa on uus tulumasin?

Pikemas perspektiivis on määrav, kuidas läheb äriühingul Venemaal, kuhu on pooleteise aasta jooksul ostukeskustesse investeeritud 215 miljonit eurot. Seni on need kajastunud tulemuses peamiselt käivituskuludena. Venemaa osa kontserni käibest on alla viiendiku, sellest aastast oodatakse head tulemust ning korralikult teenima loodetakse hakata alates 2013. aastast.

Penttilä kiidab eelkõige Peterburi ostukeskustesse tehtud investeeringut peatänava Nevski prospekti ääres Nevsky Centeris. Kuna osa ruume on välja renditud, loodetakse projekti muutumist kasumlikuks kiiresti. Uue kaubamaja käivitamine võtab aga aega vähemalt kaks aastat. Palju sõltub ka sellest, kui palju on ettevõtte eesotsas Venemaa spetsialiste. Oma õppetunnid saadi sellestki, kui Vene üürileandja katkestas elektri Stockmanni Moskva kaubamajas. Stockmann sai rahvusvahelises vahekohtus toona küll võidu, kuid Venemaa kohtusüsteem asus asja venitama. See oli veel küll enne WTO liikmeks saamist.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara