Autor: Kaubandus.ee • 15. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hesburger tahaks osta hea meelega Eesti loomaliha

Kiirtoidurestoran Hesburger teeb eestlastel ning soomlastel vahet sellega, et saavad erinevaid loomalihapihve. Ettevõte kinnitab, et ostaks Eestist hea meelega liha, aga pole pakkujaid.

Soomlased saavad Hesburgeris 100% kodumaist loomaliha, eestlased aga Poola päritoluga loomaliha.  

Järgneb intervjuu Hesburgeri piirkonna juhiga ning nõukogu liikmega Toomas Veersaluga:

Mis liha kasutatakse Hesburgeri hamburgerites?

See, mis burgeri vahele läheb on 100% loomaliha, kus võib-olla kuni 18% rasva aga mitte rohkem.

Kui ma vaatan Hesburgeri Soome ning Eesti kodulehte, siis seal on erinevus. Soome lehel on kirjutatud, et hamburgeri pihv on 100% kodumaisest loomalihast aga Eesti kodulehel on lihtsalt loomalihapihv.

Meil ei ole kodumaine. Me tahaks, et meil oleks kodumaine ning et saaksime Baltikumist kuskilt osta. Keegi kahjuks ei tooda sellist pihvi. Meil on olnud Rakverega läbirääkimisi, mis on kestnud aastaid. Me tahaks seda, väga.

Aga Soomest osta?

Soome ei ole kodumaine. Praegu tuleb liha kuskilt…Üks Saksast või..Saksa firma müüb meile.

Olete Te kindel selles?

Jah. Saksamaa firma, ma ei tea, kus neil tehas on, oli vist Poolas.

Kas ta on siis pigem Poola või Saksamaa liha?

Seda ma ei oska öelda. Ta on põhimõtteliselt Euroopa liha, mingit Brasiilia liha ei tohi kasutada. Aga idee ongi selles, ma ostaks siit Baltikumist neid pihve, et siis saaks tööd ka loomakasvatajad. See hind tuleb ilmselt sama.

Mis tähendab seda, et Te ei taha öelda, et teie pihv on odavam, kui Te saaksite ikkagi näiteks Rakvere Lihakombinaadist või kuskilt mujalt.

Ei, miks. Meil on avatud turumajandus. Rakvere müüb ka oma liha sinna, kus ta saab parema hinna. Euroopa Liit on kõik üks turg.

Kas te ei näe mingit diskrimineerimist või et Baltikumi kliendid on erandid. Soome saab oma kodumais liha aga tuleb Eestisse siis saab Poola liha või tea ise ka, mis liha see on.

Me oleme seal tehases käinud mitu korda. See on väga korralik ja suur firma. Ta müüb neid mitte ainult meile.

Ma mõtlen ikkagi seda, et Soome Hesburger propageerib suurelt seda, et neil on kodumaine aga Eesti tarbija…

Me hea meelega ostaks. Ega kui te autot ostate, siis te ei osta ju Eesti autot, pole müüa. Võib-olla keegi teeks aga kas te sellega sõita tahate. Me ostaks hea meelega kellelgi Baltikumist, see ei ole nii lihtne.

Poola maik on seal ikkagi juures, kas see tarbijat kuidagi ei mõjuta?

Kui Baltikumis keegi suudaks teda selliselt teha, siis me ostaks seda, see rahuldaks meie kvaliteedi. Sellepärast me ei ostagi seda. Küsimus on kvaliteedis. Liha on liha.

Väga suur kvaliteedimärk on ka kodumaine...

Homme päev hakkaks ostma. Soome on Soome, see on teine riik ja teised kliendid. Meie kliendid on need, kes elavad Eestis ning me hea meelega ostaks siit selle liha.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757