Rõivas:  ACTA ei võta vaatluse alla iga võltsitud T-särgi kandjat

ACTA ei reguleeri sellise kauba eraviisilist omamist isiku enda tarbeks, sest vastasel juhul tuleks vaatluse alla võtta iga võltsitud T-särgi kandja, ütles EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas täna toimunud arutelul.

„Hästi oluline on mõista, et tegemist on  kaubanduslepinguga, mille eesmärk on takistada võltsitud kauba müüki. See leping ei reguleeri sellise kauba eraviisilist omamist isiku enda tarbeks, sest vastasel juhul tuleks vaatluse alla võtta iga võltsitud T-särgi kandja,“  ütles Rõivas.  

Tema sõnul oli arutelu eesmärk erinevate osapoolte arvamused  ära kuulata ja maha võtta need emotsionaalsed pinged, mis ACTA ümber on kujunenud. "Arutelu käigus leidis kinnitust, et mõned asjad, mida ACTAle omistatakse, on tegelikult müüt ega ole selle leppega kuidagi seotud,“ ütles Rõivas.

Rõivas kinnitas, et arutelud lepingu üle kindlasti jätkuvad ja et enne lepingu edasist menetlemist tuleks koostada lepingule põhjalik seletuskiri. „Seletuskirjas peaks olema lahti seletatud ühelt poolt nii müüdid, mida ACTAle on omistatud, kui ka teiselt poolt need lepingu artiklid, mida saab mitmeti tõlgendada ja mis ühe või teise huvigrupi arvates piiravad internetivabadust või on muul viil Eestile kahjulikud," rääkis EL asjade komisjoni esimees.

Enne kui poliitikud asuvad otsuste juurde, peab olema Rõivase hinnangul lepingu sisu punkt-punktilt  selgeks räägitud ja võimalikud vaidluskohad seletuskirjas välja toodud. "Alles siis on võimalik otsustada, kas leping ka allkirjastada ja parlamendis ratifitseerida. Ratifitseerimise juures arutab lepingut mõistagi ka parlamendi täiskogu,“ selgitas Rõivas.

Riigikogu EL asjade komisjoni eestvedamisel toimus täna põhjalik arutelu võltsimisvastase kaubanduslepingu (ACTA) ja sellega seotud teemadel. Istungist võtsid osa ka põhiseaduskomisjoni, kultuurikomisjoni ja õiguskomisjoni liikmed. Kolm ja pool tundi väldanud arutelu jooksul, mida oli võimalik jälgida ka otseülekandes internetis, said kõik soovijad esitada nii ettekandjaile kui ka ekspertidele küsimusi ja omapoolseid seisukohti.

Tänasel arutelul esinesid ettekandega välisminister Urmas Paet, Eesti Infotehnoloogia Kolledži õppejõud, Avatud Eesti Fondi nõukogu esimees Linnar Viik ja interneti autoriõiguse asjatundja  Peeter Mõtsküla.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara