Poodnik: jaemüügi kasv tuleb hinnatõusu arvelt

Jaemüügi kasv ei tule tarbimise, vaid hinnatõusu arvelt. Kui hinnad oleksid samad, siis käive oleks langenud, märkis toidukauplust pidava Tüdrukud OÜ omanik Kaire Ree.

 „Nende statistiline tõus on ainult hinnatõus,“ kommenteeris Ree jaanuaris kasvanud jaemüüki. 2012. aasta jaanuaris suurenes statistikaameti andmetel jaemüük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes püsivhindades 15%, ulatudes 317 miljoni euroni.

Tegelikku tarbimise kasvu pole Ree hinnangul toimunud. „Toidupoes on müük küllaltki stabiilne läbi aasta, aga müügikasvu küll kuskilt ei ole näha – vähemalt meil mitte,“ lausus ta.

Ree sõnul pole majanduskriis kaupluse käivet mõjutanud, kuid käive on enam-vähem sama hindade kasvu tõttu. „Jaanuari jaemüügi kasv tuleb hinnatõusu arvelt. Sest tegelikkuses, kui hinnad oleksid samad, siis käive oleks langenud. Hindade tõus on ikkagi toimunud,“ märkis ta. Poodnik lisas, et võidakse väita, et meil hinnad ei tõuse, kuid tegelikult tõusevad iga päev mõningate toodete hinnad.

Ree ei näe võimalust, et sisetarbimine võiks lähiajal kasvama hakata. „Kui kulud koguaeg tõusevad, siis mille arvelt sa maksad inimestele rohkem palka. Käive ei tõuse, ainult kulud tõusevad.“

„Võib-olla jah, et need, kes toodavad ja ekspordivad, neil on mingi variant töötajate palku tõsta. Need, kes on kohapeal, neil on täiseti võimatu, hinges hea meelega tõstaks palku, aga mille arvelt? Kui palk ei tõuse, aga kulud kasvavad, kust see tarbimine siis tuleb?“ rääkis toidukaupluse omanik.


 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara