USA-Hiina kaubandustüli jõudis WTOsse

USA esitas haruldaste muldmetallide osas ekspordipiirangud kehtestanud Hiina vastu kaebuse Maailma Kaubandusorganisatsioonile. USAd toetavad Euroopa Liit ja Jaapan.

Tegemist on vaid osaga USA laiemast strateegiast, mis on suunatud Hiina kaubanduspraktika vastu. Hiinal on alates kaebuse laekumisest WTOle aega reageerida 10 päeva, 60 päeva jooksul tuleb alustada kõnelusi USA, ELi ja Jaapaniga.

Ekspordikvootide, tollide ja miinimumhindade abil rikub Hiina väidetavalt WTO liitumislepet. „Need meetodid kahjustavad tootjaid ja tarbijaid nii Euroopa Liidus kui terves maailmas,“ ütles ELi kaubandusvolinik Karel de Gucht.

Hiina omalt poolt väidab, et WTO otsus võib kahjustada kaubandussidemeid. „Sedavõrd mõõdutundetute ning ebaõiglaste etteheidete valguses ei kõhkle Hiina kaitsmast kaubandusküsimustes oma seaduslikke õigusi,“ kirjutas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua. 

Haruldasi muldmetalle kasutatakse eelkõige elektroonikatoodete tootmisel. USA ütleb, et Hiina ekspordipiirangud annavad konkurentsieelise Hiina ettevõtetele, kuna nad saavad neid metalle hankida odavamalt.

Hiina, millel on haruldaste muldmetallide osas monopol, on nende väljaveokvoote aasta-aastalt vähendanud, põhjendades seda suurenenud omavajadusega ning kasvava murega keskkonna saastatuse üle.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara