Autor: Kaubandus.ee • 20. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seakasvataja kaotab kilost 35 eurosenti

Venemaa elusloomade blokaadi tõttu kaotab Eesti seakasvataja kilost pea 35 eurosenti, mis ühe sea kohta teeb hinnakaotuseks rohkem kui 35 eurot.

Eesti sealihatootjad on elussigu Venemaale vedanud seetõttu, et kui Eestis makstakse sea eluskaalu eest 1,1 eurot kilost, siis Venemaalt saab 1,3-1,5 eurot kilost. Täna oli seal hind 1,45 eurot kilost, seega on kilo hinna vahe pea 35 eurosenti, rääkis Tartu Agro juht Aavo Mölder.

"Noh, mitte ainult meie, vaid kõik Eesti kapitalil seakasvatajad müüvad Venemaale, et pääseda kohaliku lihakombinaadi hinnakujundusest. Ja seda selleks, et vähegi kasumlikult toota," ütles Mölder.

Ta tunnistas, et Tartu Agro viis Venemaale seakoorma nii laupäeval kui ka sel esmaspäeval ehk vahetult enne blokaadi kehtimahakkamist. "Sel kuul oleme viinud neli koormat. Viisime ära kõik sead, mis olid üle 100 kilo. Paar nädalat ei ole meile probleemi, kuni sead kasvavad, siis aga vaatame, mis edasi saab," selgitas ettevõtte juht.

Mölder lisas: "Ma ei oska öelda, kui palju täna kehtima hakanud impordikeeld mind närveerima paneb, aga Venemaal on ka vaja kombinaadid töös hoida ja minu sisetunne ütleb, et keeld ei kesta kaua."

Mölderi sõnul mõjutab Venemaa seablokaad eelkõige neid tootjaid, kel tootmishooneis kosumas rohkem kui paartuhat looma. "Need, kes kasvatavad kuni 2000 siga, tapavad neid ise ja müüvad liha turul, ühel seakasvatajal võib olla turul mitu müüjat. Nii saab lihakombinaatidest ja riigist mööda minna, ja see annab vähemasti sama hinna, mis Venemaalt," arutles ta.

Eelmisel aastal läks Eestist Venemaale 212 000 elussiga, 2010. aastal 153 000 elussiga, aastane ekspordikasv oli ligi 40%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757