Autor: Kaubandus.ee • 3. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sportlandi omanikud ajavad vanglaga äri

Viru vangla ostab allapoole riigihanke piiri maksvate partiide kaupa T-särke Sportlandi omanike Anti Kalle ja Are Altraja firmalt AS Fifaa.

Fifaa oli eilse seisuga võlgu pisut üle 10 000 euro riigimakse. Konkurendid peavad ettevõtet samas krooniliseks maksuvõlglaseks. Fifaale heidab varju ka see, et Kalle ja Altraja Sportland Eesti on võlgu palju suurema summa, 761 614 eurot makse.

Justiitsministeeriumi andmetel särgiostuks riigihanget ei korraldatud, kuna vangla aastane T-särgivajadus jääb avatud hanke piirmäärast allapoole. 2011. aastal müüs Fifaa Viru vangla kinnipeetavate vormirõivastuseks T-särke 3757,05 euro eest. Veebruari lõpu seisuga oli ettevõte vanglale särke müünud 221,19 euro eest.

Sarnaselt mullusega võttis Viru vangla tänavu kolm hinnapakkumist. Mullune odavaim pakkuja oli vangla andmetel Fifaa, kust osteti 1081 särki. Tänavuseks Fifaa müügimahuks kujuneb lepingu kohaselt 700 T-särki kogusummas 1946 eurot, vahendas justiitsministeerium. 2012. aastal oli AS Fifaa hinnapakkumus ühe T-särgi kohta 2,78 eurot koos käibemaksuga. Konkureerivad pakkumised ühele T-särgile olid vastavalt 3,54 ning 6 eurot.

"Viru Vangla näol on tegemist ühega meie paljudest klientidest, kellega seob meid pikaajaline koostöö. Oleme neile viimastel aastatel tarninud T-särke ja logodega kruuse, mahud ei ole olnud märkimisväärsed. Meie kliendibaasis on mitmeid riigiasutusi, sealhulgas vanglaid," selgitas koostööd vanglaga Fifaa tegevjuht Matti Karja.

Karja jättis samas täpsustamata, kuidas Fifaal õnnestus jalg n-ö vangla ukse vahele saada, kui pikalt nad vanglale särke veel müüvad ning kas ettevõttel on maksuvõla tõttu klientidest riigiasutustes probleeme tekkinud.

"Vangla suhtub igasugustesse maksuvõlgadesse taunivalt. Vanglal ei ole andmeid AS Fifaa maksuvõlgade kohta, kuna seda liiki hangete ja väikesemahuliste pakkumiste võtmisel maksuvõla olemasolu ei kontrollita," vahendas justiitsministeerium vangla suhtumist.

1100kohalises Viru vanglas oli eilse seisuga 973 kinnipeetavat, kellest 186 olid üksnes vahistatud, 46 alaealised, 18 eluaegsed vangid ja 10 naised.

2008. aastal otsis Viru vangla väljakuulutamata läbirääkimistega hankemenetlusega kinnipeetavate vormirõivaid. ASiga Eesti Vanglatööstus sõlmitud lepingu kogumaksumuseks oli ligi 40 000 eurot. Samal aastal ostis Viru vangla vanglaametnikele rohkem kui 11 000 euro eest nöörsaabaste tootja Aipi M. A. saapaid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757