Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 17. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maris Lauri: Ebakindlus ja hinnatõus pärsivad tarbimist ka edaspidi

Majandusteaduste magister ja sõltumatu majandusanalüütik Maris Lauri ennustab oma värskes Eesti majandusprognoosis, et ebakindlus ja hinnatõus pärsivad tarbimist.

Vaatamata suhteliselt kenale kasvule eelmisel aastal (4,2%) on sel aastal oodata majapidamiste tarbimiskulutuste kasvu pidurdumist. Selle aasta I pooles võib kasv olla veel suhteliselt korralik, kuid aasta lõpupoole suureneb tõenäosus, et kasv aeglustub üpriski tuntavalt. on piiriks kindlasti majapidamiste sissetulekud, mis küll kasvavad, kuid suhteliselt mõõdukas tempos. Märkimisväärse osa tulude kasvust sööb ära ka hinnatõus.

Esiteks

Teiseks on inimeste ebakindlus tuleviku osas – eriti hinnatõusu kartus, aga ka töökaotushirm – piisavalt suur, et panna neid võimaluste piires rahalisi tagavarasid suurendama. Majapidamiste säästmist suurendab ka II pensionisamba maksete taastumine. Endiselt jääb laenuvõtmine tagasihoidlikuks ja on põhjust arvata, et paari aasta jooksul jätkub majapidamiste pangalaenude mahu vähenemine. Samas hoiused suurenevad, kuigi ei teeni märkimisväärset tulu.

Majapidamiste tarbimiskasv toetus eelmisel aastal suures osas nn kompenseerivale tarbimisele ehk osteti kestvus- ja poolkestvuskaupu, mille ostud kriisiaastail edasilükati. Võib arvata, et selline ostubuum taandub juba sel aastal. Mõnevõrra antakse järgi toidukaupade ostude piiramisele, kuid tõenäoliselt suhteliselt piiratult. Teenuste tarbimine kasvab, kuigi esmatarbeteenuste puhul püütakse endiselt nende tarbimist piirata, kuna nende hinnad on märkimisväärselt kasvanud ja nende kallinemise tõenäosus on üpris kõrge. Muude teenuste osas võib kasv osutuda suhteliselt ulatuslikuks, kuid nende teenuste osakaal tarbimiskorvis pole väga suur ja kulutuste suurendamist saavad endale lubada siiski eelkõige parema sissetulekuga pered. Võib siiski arvata, et tööhõive ja palgakasvu tulemusena teevad ka väiksemate sissetulekutega pered mõned suuremad ja/või tavapärasest tarbimisest kõrvalejäävad ostud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757