Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 25. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kati Kusmin: inimesed on juba julgemalt kulutama hakanud

ETK juhatuse esimees Kati Kusmin kommenteeris kaubandus.ee teemaveebile, et tarbija on juba praegu mõnevõrra julgemalt kulutama hakanud.

Esmaspäeval avalikustas ETK Grupp 2012. aasta esimese kvartali tulemused, ettevõtte netokäive oli ligi 92,7 miljonit eurot, suurenedes möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 12,4 protsenti. Kusmin märkis terve jooksva aasta peale pilku heites, et kuigi aasta algus on olnud jaekaubandusele märkimisväärse kasvuga, siis aasta teises pooles tulenevalt eelmise aasta lõpu kõrgemast võrdlusbaasist kasvutempo ilmselt aeglustub.

Erinevad analüütikud prognoosivad Eesti jaekaubandusele selleks aastaks 3-4% kasvu, mis aasta keskmisena tundub üsnagi tõenäoline. "Sellise kasvumäära oleme ka oma prognoosides aluseks võtnud," kommenteeris ETK juht ning lisas, et ETK Grupi kasumit nad ei konsolideeri.

Tarbija on Kusmini sõnul juba praegu mõnevõrra julgemalt kulutama hakanud. "Jaekaubanduse mahuindeksid aasta esimestel kuudel on näidanud 10-11% kasvu võrreldes eelmise aasta alguskuudega. Tarbija kindlustunde indeksid näitavad samuti väikest paranemist. Seega praegust seisu vaadates võiks olla optimistlik. Ent avatud majandusega Eestis sõltub palju siiski arengutest Euroopas ja maailmas tervikuna ning tuleviku suhtes selgus ja kindlus puudub," lisas ta.

Küsimusele, kas toidukaupade hinnatõus pidurdub aasta teises pooles, vastas Kusmin, et toidukaupade hinnatõus tervikuna on aeglustunud, aga hinnatõusu pidurdumisest ei julge unistada. Ka toidukaupade puhul on Eesti turg avatud ja sõltume meie ümber toimivast nõudlusest ja pakkumisest. "Kui üldiselt maailmas nõudlus toidukaupade järgi kasvab, siis loota praegu näiteks hinnalangust poleks realistlik," märkis juht.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757