SEB analüütik: tarbimine kasvab kiiremini kui palgad

Tänavu märtsis oli jaemüügi maht suurem kui kolme viimase aasta märtsikuude jaemüük. Ühtlasi tähendab see üsna muutumatu ülespoole trendi jätkumist, kommenteeris SEB makroanalüütik Ruta Arumäe.

"Jaemüügi kasvutempo tõmbus tagasi aasta alguse erakordsete hüpete juurest tagasihoidlikuma määra manu, millised iseloomustasid ka eelmise aasta teist poolt,” ütles Arumäe. „Märtsikuine jaemüügi kasv on rohkem kooskõlas palgakasvu määraga, kuigi tarbimine kasvab endiselt kiiremini kui palgad. Reaalpalga kasv on vaevu plusspoolele jõudnud, kuid jaemüügi reaalmaht suurenes 7%. Nominaalkasvud olid vastavalt 6,3% ja 15%.”

Arumäe sõnul suureneb seega tarbimine peamiselt kasvanud kindlustunde najal ning reaalsemate tugedena peab see tulema säästude arvelt. „Eraisikute hoiuste mahus see ka kajastub, hoiuste maht pole enam suurenenud, vaid samale tasemele pidama jäänud ehk siis tarbimist ei lükata enam niivõrd edasi, vaid tehakse oste rohkem tänases päevas,” ütles Arumäe ja lisas, et järgnevatel kuudel ootaks märtsiga sarnaste kasvutempode püsimist: „Jaanuari- ja veebruarikuised kasvud tundusidki käesoleval ajal täieliku anomaaliana.”

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara