Eestis müüdud lahjade alkohoolsete jookide kogustest liikus pool piiri taha

Eestis 2011. aastal müüdud alkoholikogused on aasta varasemaga võrreldes mõnevõrra kasvanud: suurenes nii kohalik alkoholitarbimine kui ka turistide kaasaostetud alkoholihulk.

TNS Emori värske analüüs „Eesti alkoholiturg 2011. aastal“ kinnitab, et 2011. aastal Eestis müüdud alkoholist (absoluutalkoholi arvestatuna) ostsid umbes 28% turistid. Seega kujuneb ühe Eesti elaniku arvestuslikuks absoluutalkoholi tarbimismahuks 10,6 liitrit, mis on umbes 11% võrra enam kui 2010. aastal.

Emori hinnangul on alkoholi tarbimise tõusu mõjutanud sissetulekute kasv ning vähenenud tööpuudus. Suurima osa ehk ligi poole tarbitavast absoluutalkoholist moodustab kange alkohol, mille osakaal võrreldes varasema aastaga on kasvanud.

Lahjade alkoholide seas tarbiti peamiselt õlut, mille tarbimine moodustab alkoholi kogutarbimisest veidi enam kui kolmandiku. 2011. aastal tarbitud õllekogused ei muutunud võrreldes 2010. aastaga.

2011. aastal kasvas enim muude lahjade alkohoolsete jookide (siider, alkoholikokteilid jms) ning veinide tarbimine. Alkoholi kogutarbimisest moodustavad lahjad alkohoolsed joogid ja veinid kumbki vähem kui kümnendiku.

Turistide kaasaostud mängisid kõige olulisemat rolli lahjade alkohoolsete jookide (siider, long drink jms) puhul – Eestis müüdud kogustest liikus piiri taha umbes pool. Veini puhul kasvas kohalik tarbimine siiski kiiremas tempos kui müük turistidele.

Kuigi alkoholi hinnad näitavad läbi aastate kasvavat trendi, jäävad olulisemad hinnatõusud enamiku alkoholi puhul paari eelnevasse aastasse. 2011. aastal kasvas suhteliselt kiiremini siidri hinnatase.

Põllumajandusministeeriumi tellimusel koostatud „Eesti alkoholituru ülevaade 2011. aastal“ tugineb Statistikaameti, Rahandusministeeriumi, Maksu- ja Tolliameti andmetele, TNS Emori hinnavaatlustele, TNS Emori Agriseire uuringu raames tehtud kohalikku alkoholitarbimist ning turistide alkoholitarbimist ja alkoholi kaasaoste puudutavatele uuringutele.

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara