Kommentaar: Nafta kiiret languse jätku ei maksa oodata

Möödunud nädalal võisid kõik rõõmustada, kuna nafta hind liikus nädala sees madalaimal tasemel pärast möödunud aasta oktoobrit.

Ka neljapäeval avaldatud maikuu Eesti inflatsiooni pidurdumise peamise põhjusena toodi välja langenud mootorikütuse hindu. Väga aga hõisata ei maksa, kuna Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon OPEC pole kindlasti huvitatud kütuse madalast hinnast.

Lühikese ajaga väga kiire hinnalangus. Kui New Yorgi kaubabörsil kaubeldi mai alguses veel naftaga 106 dollaril barrelist, siis reedel liikus hind 83 dollari juures. Londonis on lähima Brenti futuurlepingu naftasegu hind vajunud 120 dollarilt 98 dollari kanti. Nafta kiire hinnalanguse taga on lisaks Euroopa võlakirjakriisile ka taas tärganud mure Hiina ja USA majanduse pärast. USA Keskpanga juht Ben Bernanke ütles neljapäeval, et föderaalreserv peab enne võimalike uute ergutusabinõude otsustamist hindama nende mõju Euroopa võlakirjakriisile ja USA eelarvekärbetele. Bernanke tõi välja, et eelmised kaks rahatrükivooru täitsid küll oma ülesande, kuid uue rahapakkumisega peab olema ettevaatlik, kuna intressimäärad on juba niigi madalad. OPEC kontrollib hinda. Nafta hinna kiire kukkumise jätkumist aga edasi prognoosida väga ei julgeks. 40% maailma naftatoodangust kontrolliv OPEC koguneb sel neljapäeval Viinis. “Maailmas on küllaldaselt naftat. Me vaatame, et hinnad püsiks balansis,” märkis möödunud neljapäeval Alþeeria naftaminister Youcef Yousfi. “Kui hinnad surutakse märkimisväärselt alla, siis OPEC võib pakkumist vähendada. See on põhjus, miks ei maksa agressiivset hinnalangust oodata,” märkis uudisteagentuurile Bloomberg CMC Marketsi vanemanalüütik Ric Spooner. Bloombergi küsitletud analüütikud pole selle nädala nafta hinnaliikumiste osas üksmeelel. Kui kaheksa analüütikut 25st ootab hinnalanguse jätkumist, siis üheksa pigem ootab hindade tõusu. Kaheksa analüütiku arvates võiks aga hind jääda nädala lõpuks umbes möödunud nädala taseme juurde.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara