Relve: maksusoodustus väikepoodnikele on kahe teraga mõõk  

Äripäev küsitles ettevõttlikke inimesi teemal, kas väikepoodnikele tuleks teha maksusoodustus.

Kaupmees & Ko juht Mart Relve märkis, et sellele küsimusele on väga raske vastata. "Minu meelest ei saa vastata jah ega ei. Kui küsite, kas peaks midagi tegema maksudega, siis mina vastaksin, et ei tea. Maksusoodustused annavad küll mingi efekti, kuid mitte piisavalt elujõudu," kommenteeris Relve.

Ta lisas, et on seisukohal, et elujõulisuse tagab väikekaupmeestele see, kui neil on ostjale pakkuda midagi sellist, mille pärast üha jälle nende juurde tagasi tulla. See tähendab, et peab suurtest kaubanduskettidest selgelt eristuma. Väikepoe eristumine võib seisneda asukohas või sortimendis, näiteks küpsetatakse seal igal hommikul värsket saia-leiba või pakutakse mingeid kohalikke saadusi.

"Mulle endale meeldiks võimalikult väikeste erisustega maksusüsteem, sest kui ühtedele antakse soodustusi, tahavad teised ka ja olukord muutub segaseks. Kohe tekiks küsimus, kes on väikekaupmees ja kes ei ole. Näiteks, kas sinna kuuluvad ka tanklaomanikud, kes on oma olemuselt samuti väikekaupmehed ja mitme tankla juures piir jookseks," selgitas Relve.

Reklaamistrateeg Indrek Avarand kirjutas Äripäeva arvamuskülgedel, et väikekaupmeestel on üha raskem suurte robotlikuks muutunud kaubanduskettidega nagu Selveri, Prisma, Rimi jt konkurentsis püsida. Kaubanduse ketistumisele saaks piiri panna maksupoliitikaga, tõstes makse ketikaubandusettevõtetel ja vähendades neil, kes kettidesse ei kuulu.

Osale arutelus

  • Anne Oja

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara