Autor: Kristo Kiviorg • 15. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tundmatu väikepood suurtes keskustes löögile ei pääse

Hea õnne korral võib Tallinna populaarsetes kaubandus-keskustes vaba üüripinna leida, et pood avada, kuid müüdav kaubamärk ja firma enda finantsajalugu peavad olema eeskujulikud, kirjutab Äripäeva tänane kuukiri Kinnisvara.

Cityconi Baltimaade äridirektor Mati Pops kinnitas, et kõik Rocca al Mare, Kristiine ja Magistrali keskuse kaubanduspinnad on 100% välja renditud.. Vasara sõnul eelistatakse Viru keskuses tuntud ja tunnustatud kaubamärke, samuti hinnatakse poepinda sooviva ettevõtte finantsolukorda ja -stabiilsust. “Eelistame kõrgel tasemel teeninduse ning selge arenguvisiooniga ettevõtteid. Kaubavalikust on meil fookuses moekaubad,” tutvustas Vasar. “Üürihind sõltub paljudest teguritest, näiteks pinna suurusest, üürniku olulisusest keskuses, tema tegevusalast, pinna asukohast jne. Nii et sellele küsimusele otsest vastust anda on küllaltki keeruline,” sõnas Guido Pärnits. OÜ Järve Kaubanduskeskus turundusjuht Helen Saks mainis, et Järve keskuses jääb üürihindade vahemik 10–85 euro kanti ruutmeetri eest koos käibemaksuga. Täpne hind sõltub müügipinna asukohast ja suurusest.

Südalinna populaarse kaubanduskeskuse, ligi 30 000 külastajat päevas vastu võtva Viru keskuse juhi Ants Vasara sõnul pole ka neil vabu pindu olnud juba aastaid, isegi kriisiajal oli järjekord soovijatest pikk. “Muudatuste kavandamise ja teostamise aeg on tavaliselt aastatepikkune. Küll aga oleme turu muutumisega arvestamiseks ja pikaajaliste kavade tegemiseks huvitatud võimalike uute koostööpartnerite kontseptsioonidega tutvumisest,” andis Vasar aimu, et uutele tulijatele Viru keskus täiesti lukus ei ole.Kui soovijal õnnestubki jalg kaubanduskeskuse ukse vahele saada, on see alles pool võitu. Oleks hea, kui kaupleja esindaks tuntud kaubamärke ning ettevõtte rahaline olukord oleks igati eeskujulik. Tuntus, hea teenindus ja moekaubad

Samasisulist juttu rääkis Ülemiste kaubanduskeskuse juht Guido Pärnits. Ka Ülemistes pole vabu pindu saadaval. “Kui üldistada, siis on olukord selline, et kui mõni vaba pind tõesti tekkima peaks, on ta juba enne välja üüritud, kui füüsiliselt vabaneb,” nentis Pärnits.Kuna kaubanduskeskused peegeldavad sisemajanduse olukorda, liiguvad keskuste üüri­hinnad kooskõlas majanduses toimuvaga. Samas on täpseid ruutmeetrihindu väga keeruline välja selgitada, sest keskused räägivad hinnas iga kauplejaga eraldi läbi. Üürihind kipub tõusma.

Tema sõnul algavad Ülemiste keskuse ankurklientide üürihinnad 12 eurost ruutmeetri eest kuus. Väga väikeste üürnike hinnad võivad olla ka kuni 200 eurot ruutmeetri eest kuus, kuid keskmine üür jääb siiski vahemikku 15–35 eurot.Ants Vasara sõnul jälgivad nad majanduse käekäiku ja tarbijahinnaindeksit ning sellest johtuvalt üürihinnad pealinna magusaimas piirkonnas asuvas Viru keskuses kujunevadki. Ta märkis, et hinnad jäävad vahemikku 12–120 eurot ruutmeetri eest.Seejuures lisas ta, et surve hinnatõusuks on olemas.“Üürihinnad liiguvad kooskõlas majanduses toimuvaga ning tarbijahinnaindeksi tõus väljendub nii sel kui ka järgmisel aastal üürihindades üsna otseselt. Samuti mõjutab üürihindu kasvav nõudlus nende pindade järele,” võttis ta teema kokku. Äärelinnas hinnatase veidi soodsam.

“Hinna määramisel jälgime kinnisvaraturu üldisi suundumusi. Suureks hinnatõusuks praegu põhjust ei näe, ent osaliselt on võimalik pindu praegusest kõrgemal hinnatasemel välja ­üürida,” kirjeldas Saks olukorda. Üürnikke valides arvestatakse Järve keskuses keskuse strateegiat, kaupluse kontseptsiooni, kaubarühma ja muudki olulist, mis pakub kliendile lisandväärtust.“Atraktiivne on uudse kaubavaliku ja hinnataseme, hea teeninduse ning kontseptsiooniga kauplus, mis parendab keskuse kaubavalikut,” kirjeldas Saks. Vabu poepindu Järve keskusel praegu pakkuda pole.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757