Maie Niit: Tarbijat eksitavad pakendid ka lihatööstuses

Otepää Lihatööstus Edgar OÜ juhataja Maie Niit teatas, et ta jälgib kõrgendatud tähelepanuga tarbijakaitseametisse jõudnud Eesti jäätisetootjate vaidlust väidetavalt liiga sarnaste pakendite pärast, sest see probleem on teemaks ka lihatööstuses.

"Otepää lihatööstuse 20 aasta jooksul sisse töötatud kaubamärgi head mainet on paraku hakatud ära kasutama,“ ütles Niit.

Näiteks tõi alles moodustatud ettevõte hiljuti turule tootesarja, mille nimes sisalduv sõna "Otepää" on Niidu kinnitusel tekitanud üksjagu segadust nii tarbijates kui ka müüjates-tarnijates. Ekslikult arvatakse, et tegemist on Otepää Lihatööstus Edgar tootesarjaga, aga tegelikult toodetakse hoopiski tellimusel teises lihatööstuses.

"Tegelikult pole sellel tootesarjal ei Otepää ega ammugi meie tööstusega mitte vähimatki pistmist,“ lausus Niit. „Reaalselt valmivad need tooted hoopis Eesti teises servas, kuigi toote nimetus viitab, et tegemist on just kui Otepääl tehtuga."

Märtsis loodud OÜ Otepää Lihameistrid 50% omanik on Vjatšeslav Leedole kuuluva Saaremaa Lihatööstuse juht Kristjan Leedo. Postimehele ütles ta, et Otepää nimega lihatooteid tehakse nii Saaremaal kui ka mujal Eestis. Pikemast kommentaarist Leedo keeldus.

Maie Niidu kinnitusel käis hiljuti tema juures Saaremaa Lihatööstuse esindaja ning tahtis Otepää Lihatööstust ära osta. Niit ei võtnud ettepanekut isegi mitte kaalumisele.

Niidu hinnangul võib tegemist olla konkurendi sooviga saada sel viisil osa Otepää Lihatööstus Edgar heast mainest tarbijate seas ja müüa kaupa jättes mulje, et tegemist on otepäälaste tööga.

Probleem ei ole vaid ühes tootesarjas. Laiemat arutelu väärivad küsimused selle üle, millised on tootjate õigused kohanimede kasutamisel, milline on sealjuures tootjate vastutus ja nende tegevuse eetilised piirid, märkis ta.

"Me ju eeldame, et Põltsamaa mahlu toodetakse Põltsamaal ja Saku õlut pruulitakse Sakus, mitte Lätis või Poolas," rääkis Niit. "Sama moodi eeldavad tarbijad, et Otepää nimetust kandvad kaubad valmivad Otepääl, kuid kahjuks pole see enam nii."

Vana-Otepää külas tegutsev Otepää Lihatööstus Edgar on kodumaisest toorainest lihatooteid valmistanud alates 7. aprillist 1992. Ettevõte annab tööd kolmekümnele inimesele ja firma on praktikabaasiks Eesti Maaülikoolile ning Tartu Kutsehariduskeskusele. Otepää Lihatööstus Edgar on Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsiooni liige, kasutades oma toodetel erimärgistust AUS KAUP, mis annab kinnituse, et tooted ei sisalda kondilihamassi.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara