Jaemüük kasvas kolmandat kuud järjest 7%

Jaemüük näitas augustis võrreldes eelmise aasta sama kuuga kolmandat kuud järjest stabiilset seitsmeprotsendilist kasvu.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes eelmise aasta augustiga võrreldes püsivhindades 7%, teatas statistikaamet. Kokku oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 391,8 miljonit eurot.

Kasvu mõjutasid enim toidukaupade kauplused, kus jaemüük kasvas eelmise aasta augustiga võrreldes 8%. Nende jaemüügi kasvule avaldas osaliselt mõju toidukaupade hinnatõusu aeglustumine. Kui eelmise aasta augustis oli toidukaupade aastane hinnatõus 11%, siis tänavu augustis 4%. Suure osatähtsuse tõttu andsid toidukaupade kauplused poole kogu jaekaubandusettevõtete jaemüügi juurdekasvust.

Eelnevate kuudega võrreldes aeglustus mõnevõrra tööstuskaupade kaupluste jaemüügi kasvutempo. Kui juunis kasvas neis kauplustes jaemüük aastases võrdluses 10% ja juulis 9%, siis augustis oli kasv 6%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes oli jaemüük 4% väiksem kui mullu augustis. Nende kaupluste jaemüügi langusele avaldas mõju eelmise aasta kõrge võrdlusbaas.

Augustis suurenes enim jaemüük tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes, kus müük kasvas aastases võrdluses 15%. Keskmisest enam suurenes jaemüük ka apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (kasv 14%), jaemüük posti või interneti teel (kasv 13%) ning jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad ehk nn kaubamajad (kasv 10%).

Võrreldes eelmise kuuga vähenes augustis jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades ühe protsendi. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga müük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele.

Selle aasta kaheksa kuuga (jaanuar–august) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püvihindades 8%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli augustis 491,5 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 80%. Eelmise aasta augustiga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 11%, eelmise kuuga võrreldes jäi aga samale tasemele.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara