Tederi kaubanduskeskus sattus Kiievis vaenuliku ülevõtmise ohvriks

Suurärimees Hillar Teder praktiliselt kaotas tänavu augustis  vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Kiievi Sky Malli kaubanduskeskuse üle.

Teder plaanis sel aastal Ukraina ettevõtetega börsile minna, kuid rääkis möödunud nädalal, et ei jõua vastu jõule neid plaane enam ellu viia. Teder põhjendas viivitust sellega, et läbirääkimised aktsionäridega võtavad aega.

Kiievis tekkinud konflikt ulatub üle kahe aasta tagusesse aega, kirjutab Delovõje Vedomosti. Kiievi ühe suurema, 67 000ruutmeetrise kaubanduskeskuse Sky Malli omanikeks olid kinnisvarafirmad Arricano Grupp ja Panorama Grupp. Mõlemad kuuluvad kaudselt Hillar Tederile. 2010 aprillis teatas Panorama Grupp, et müüb 51protsendise osaluse Sky Mallis. Ilmselt soovis Teder kaasata lisaraha. Kontrollpaketi ostis suurärimees Andrei Adamovskyle kuuluv firma Beta Grupp. Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate omab õigust need aktsiad märtsis 2011  tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus.

Erinevate meediaväljaannete andmetel kasutati kohtus formaalseid tõendeid, sealhulgas ka seda, et väidetavalt rikkus Arricano konfidentsiaalsust.

Lisaks muutis Adamovsky Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel takistasid teed turvamehed.

Kohtuvaidlus käib siiani. Sky Malli teised aktsionärid toimuvat kommenteerida pole soovinud, samuti põikleb vastuste andmisest kõrvale Arricano Grupp. Asjaolude selgimiseni keeldus täna kommentaaridest ka Hillar Teder ise.

Tänavuses Äripäeva Rikaste TOPis esikohal trooniva Tederi suur osa varast asub Ukrainas. Tema asutatud Arricano Trading arendab Ukrainas viit ostumekat. Kaks aastat tagasi lisandus Arricano omanikeringi Ukraina kinnisvarainvesteeringutele keskenduv fond Dragon-Ukrainian Properties&Development PLC (DUPD), mille jaoks Arricano on suurim investeering jaemüügikinnisvarasse. DUPDle kuulub Arricanost 16,7 protsenti, aktsiate kontrollpakk on endiselt Tederi käes.

Mullu paigutas Arricanosse raha ka investeerimispank Goldman Sachs, kuid tegemist on nn allutatud laenu, mitte otsese osalusega.

Teder jõudis Äripäeva rikaste edetabeli tippu eelmisel aastal seetõttu, et 2010. aasta lõpus viidi börsile Venemaa O`Key kaubanduskett, mille üks loojatest Teder oli.

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg, Anastassia Tido

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara