Vihand: mind hoiatati kolhoosi eest

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu ehk ETK juht Jaanus Vihand, keda tuttavad „kolhoosi“ astumise eest hoiatasid, peab uut töökohta perspektiivikaks ja pikalevenivaid tööpäevi normaalseks.

Kui pikad on teie tööpäevad uuel ametikohal?

Praegu töötan 12-13 tundi, see on alustades täitsa normaalne. Tuttavad tõesti hoiatasid mind kolhoosi ja stagneerunud organisatsiooni eest, siis tegelik elu on kinnitanud hoopius muud. Reaalsus on see, et olen meeldivalt üllatunud. ETK 9 kuu netokäive kujunes 290 miljonit eurot kasvades aastatagusega võrreldes 8%. 

Kas Eesti kapitalil põhineval jaeketil on suurte välismaiste ettevõtete kõrval võimalik läbi lüüa?

Ära me ennast kindlasti ei plaani müüa, oleme turuliidrid ja kavatseme selleks ka jääda. Ja ETK pole välismaa ketipoodidele mingi kerge saakloom. Eesti kapital on jaeturul väga tugev, samuti Eesti jaeketid: A-Selver, Comarket ja Grossi poed. Tegelik situatsioon on Eestis hea, kerge jalutuskäik see Rimidele ja Maximatele olema ei saa. ETK laieneb pidevalt. Avame kogu aeg uusi kauplusi, siin Tallinnas viimati Raudalu Konsumi ja Konsumeid tuleb igal aastal mitu tükki juurde. Samuti kasvab Maksimarketite arv.

Kas eestlased eelistavad omamaist?

Inimesed eelistavad omamaist ja on patrioodid, kuni neil sellest mingit kasu on. Me konkureerime hindadega edukalt välismaiste kaasvõitlejatega võrreldes. Ja teatud toidukorvi saab meilt isegi odavamalt kätte, püsikliendikaardiga saab pea kaks korda rohkem boonust, kui mujal. 

Eesti suurimasse, ETK gruppi kauplusteketti kuulub 156 A ja O, 76 Konsumi ning 7 Maksimarketi kauplust. „Peaksin paar aastat ringi sõitma, kui need kõik tahaksin üle vaadata. Samas 19 ühistut tuleb mul küll aeg-ajalt läbi käia,“ lisas vastne juht intervjuu lõpuks.

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) 19-liikmeline nõukogu kinnitas Vihandi ETK uueks juhatuse liikmeks 15. oktoobril 2012. ETK juhatus on kaheliikmeline. Lepingut pikendati ka senise juhatuse liikme Janek Lepaga.

Vihandil on 20-aastane ettevõtluskogemus. Ta on juhtinud Bauhof Eestit, Rakvere Piima ning Rocca al Mare Suurhalli ning kuulunud erinevate ettevõtete nõukogudesse. 
 

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara