Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 27. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse lühiajalised laenud üle buumiaja taseme

Tänavu oktoobris andsid pangad ja krediidiasutused Eesti kaubandusettevõtetele rekordmahus lühiajalisi laene.

Oktoobrikuu jooksul kaubandusettevõtetele antud laenude ja liisingute käive oli 271 miljonit eurot. Üle 200 miljoni euro olid kaubandusettevõtetele antud lühiajalised laenud ka buumiajal ehk aprillis, mais ja septembris 2008 vastavalt 204, 202 ja 235 mln eurot. Seejärel jäid laenude ja liisingute kuukäibed mitmeks aastaks alla 200 miljoni euro piiri ning ületasid selle taseme taas 2011. aasta novembris näidates sealt edasi valdavalt kasvu. Rekordtase saavutati tänavu oktoobris 271 miljoni euro suuruse lühiajaliste laenude kuukäibega.

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask kommenteeris kaubandus.ee uudisveebile, et kaubandusettevõtete suhteliselt kõrge laenuaktiivsus on üsna heas kooskõlas jaekaubanduse müügimahu kasvuga, mis on seni püsinud küllaltki stabiilne. "Kaubanduse finantseerimine on valdavalt lühiajalise iseloomuga. Kaubandusettevõtetele antud lühiajalised laenud moodustavad poole kogu ettevõtete sektorile antud lühiajalistest laenudest," täpsustas Kask.

Statistikast tuleb välja, et enim kasutavad kaubandusettevõtted lühiajalisi laene kaupade soetamiseks, arvelduskrediidiks ja kaubanduse finantseerimiseks.

Küsimusele, miks viimase viie aasta rekordkäive lühiajaliste laenude andmise ja võtmise osas langes just oktoobrisse, märkis Kask, et siin mängib olulist rolli jõulumüügiks valmistumine ehk suurendatakse kaubavarusid aasta lõpus.

Täpsustuseks siis, et lühiajalised on bilansis need laenud, mis tuleb aasta jooksul tagasi maksta või pikendada. 

Vaadake viie aasta (2008-2012) kuupõhist kaubandusettevõtetele antud lühiajaliste ja pikaajaliste laenude ülevaadet "Lisatud failide" alt paremal.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757