PwC: perefirmadel on ärile laiem vaade

Perefirmade juhtimine on korporatiivsete ettevõtetega võrreldes kiirem, paindlikum ja väärtuspõhisem ning perefirmad näevad kaugemale hetkekasudest ja –probleemidest, näitab PwC globaalne uuring.

Kuigi perefirmade osa SKT-s ja tööhõives on märkimisväärne, on nad oma suhtelise väiksuse tõttu „suure äri“ varjus ning valitsused ei kipu majanduspoliitikas nendega eriti arvestama.

Äsja avaldatud PwC globaalne perefirmade uuring, mille käigus küsitleti 28 riigi ligi kahe tuhande perefirma juhte, näitab, et perefirmad, vastandina tänapäeva närvilise, kiirele kasumile orienteeritud ärimaailma peavoolule, esindavad „kannatlikku kapitali“, mida teenitakse jätkusuutlikul moel ning investeeritakse pikemat perspektiivi silmas pidades. Selline suhtumine aitab ka tugevdada majanduse jaoks nii hädavajalikku stabiilsust.

Perefirmasid peetakse nii oma suhtelise väiksuse, kui ka juhtide suurema ettevõtlikkuse tõttu paindlikumateks ja kiiremateks kasutama ära turgudel avanevaid uusi ärivõimalusi. Samuti on perefirmad oma ärifilosoofialt kliendikesksemad ja usaldusväärsemad.

Perefirmade tüüpilisteks nõrkusteks aga on suhtelisest väiksusest tulenevad nõrgem konkurentsivõime, ebapiisavad oskused mõnes olulises juhtimisvaldkonnas, ent samuti ka üleminekuprobleemid juhtimise üleandmisel ühelt põlvkonnalt teisele. Enamikes riikides on valdav osa perefirmade juhtidest ka arvamusel, et võrreldes nende poolt ühiskonnale loodava väärtusega saadakse riigilt vastu liiga vähe või üldse mitte.

Uuringut kommenteerinud Eesti PwC ärinõustamisüksuse juht Teet Tender ütles, et peamiselt eristab perefirmat korporatiivsest ettevõttest tugevam tunnetus, et äri arendatakse ja riske võetakse omaenda raha arvel. „See paneb mõtlema ja otsustama mõneti ettevaatlikumalt ning kindlasti pikemast perspektiivist lähtuvalt.“

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara